«Φρένο» στο ράλι της τουρκικής λίρας μετά τη συμφωνία για το Κυπριακό

«Φρένο» στο ράλι της τουρκικής λίρας μετά τη συμφωνία για το Κυπριακό

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη χθες στις αγορές συναλλάγματος πραγματοποιώντας μαζικές αγορές δολαρίων μετά την εκτίναξη της τουρκικής λίρας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Οι αναλυτές συναλλάγματος εκτιμούν, όμως, ότι η παρέμβαση δεν θα αποδειχθεί επαρκής για να αναστείλει την ανοδική πορεία ενός νομίσματος που ενισχύεται από τις προσδοκίες για επίλυση του Κυπριακού μετά τη συμφωνία που συνήψαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή.

Ειδικότερα, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών, η ισοτιμία δολαρίου/λίρα είχε διαμορφωθεί στο 1:1.303.000 από τα επίπεδα του 1:1.316.500 στα οποία βρισκόταν πριν από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε αγορές από 300 μέχρι 400 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η λίρα και να διαμορφωθεί σε επίπεδα 1 δολάριο προς 1.321.500.

Οι επενδυτές στην Τουρκία ευελπιστούν ότι η επανένωση της Κύπρου πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξήσει τις πιθανότητες της Τουρκίας να αποσπάσει μια ημερομηνία για την έναρξη των προενταξιακών συνομιλιών τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή