Καταλύτης της ανόδου η AT&T Wireless

Καταλύτης της ανόδου η AT&T Wireless

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η είδηση ότι -τελικώς- η AT&T Wireless εξαγοράζεται από τη Cingular δημιούργησε ευφορία στο επενδυτικό κοινό. O λόγος, ότι η Vodafone, η οποία ενδιαφερόταν επίσης για την ίδια εξαγορά, δεν θα… συρθεί σε έναν αγώνα προσφορών και αντιπροσφορών που πιθανόν να της κόστιζε ακριβά. Ετσι, εν μέσω συναλλαγών της μετοχής της, διπλασίων του μέσου ημερήσιου όγκου, η χρηματιστηριακή αξία της Vodafone ενισχύθηκε χθες κατά 4,5%. «Στην αγορά επικρατεί η πεποίθηση ότι καλώς η Vodafone δεν σύρθηκε σε έναν ανταγωνισμό που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια πολύ ακριβή εξαγορά. Βεβαίως, μακροπρόθεσμα, η εξαγορά της AT&T Wireless από τη Cingular, που καθιστά την τελευταία τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, δημιουργεί ένα πρόβλημα στρατηγικής για τη Vodafone στην αμερικανική αγορά…».

Το βέβαιο είναι ότι μετά τις προαναφερόμενες εξελίξεις τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Vodafone. H αίσθηση που επικράτησε επίσης χθες στις αγορές είναι ότι η Vodafone θα προσεγγίσει τη Vivendi, επιδιώκοντας την απόκτηση του ελέγχου της θυγατρικής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, SFR, της οποίας -ο βρετανικός κολοσσός- ήδη κατέχει το 44%. Ως αποτέλεσμα, σημαντική άνοδο της τάξεως του 5,3% σημείωσε χθες και η τιμή μετοχής της Vivendi. Μεγάλοι κερδισμένοι όμως ήταν χθες οι μέτοχοι του ομίλου Reuters, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία ενισχύθηκε κατά 18,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2003. Νωρίτερα, ο βρετανικός όμιλος του κλάδου της ενημέρωσης είχε ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσεως για το 2003, τα οποία ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμενε η αγορά.

Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 5,2%, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της Air France, καθώς ανακοινώθηκε ότι το σχέδιό της μείωσης του λειτουργικού κόστους της θα έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2007. Ενισχυμένες ήταν χθες και οι τιμές των μετοχών των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών της Ευρώπης, με τη χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Telekom να αυξάνεται κατά 3,7%, μετά την αναβάθμιση της μετοχής στην κατηγορία «αγορά» εκ μέρους της Dresdner Kleinwort Wasserstein. Πηγές της αγοράς τόνιζαν, χθες, ότι οι αγορές ενισχύονται τις τελευταίες εβδομάδες από ένα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, που αποδεικνύει ότι οι εταιρείες διακρίνουν «αξίες» στις χρηματιστηριακές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή