Στους δρόμους οι Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι για τους «μισθούς πείνας»

Στους δρόμους οι Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι για τους «μισθούς πείνας»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για τους «μισθούς πείνας», που λαμβάνουν, και εν όψει της απειλητικής προοπτικής για περικοπές θέσεων εργασίας. Χθες, συγκεκριμένα, έληξαν οι 48ωρες κινητοποιήσεις 85.000 και πλέον δημοσίων λειτουργών, οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκατριών ετών, οι οποίες οργανώθηκαν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων γις τις μισθολογικές αυξήσεις.

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν, ενώ στην απεργία μεταξύ άλλων συμμετείχαν χθες και οι εξεταστές για τα διπλώματα οδήγησης. Οπως ανέφερε το BBC, οι απεργοί με πικέτες συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στα κέντρα ευρέσεως εργασίας και τα γραφεία επιδομάτων σε όλη τη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς τους, τους αποκαλούμενους «μισθούς πείνας» από τους συνδικαλιστικούς ηγέτες – το 25% των δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνει λιγότερα από 13.700 στερλίνες (26.100 δολάρια) ετησίως.

Εν τω μεταξύ, το τεταμένο κλίμα οξύνεται περαιτέρω μετά τα δημοσιεύματα, τα οποία φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει δραστικές περικοπές 80.000 θέσεων εργασίας από τη διεκπεραίωση του δημόσιου τομέα, ώστε να διαμορφωθεί ένας μικρότερος και πιο ευέλικτος μηχανισμός στη δημόσια διοίκηση. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το οποίο εκπονήθηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου Κρατικού Εμπορίου, σερ Πίτερ Γκέρσον, θα εξοικονομηθούν 15 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως, ενώ οι εργασίες των απολυθέντων θα ανατεθούν σε κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες. Τα 15 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την υγεία, την παιδεία και τη δημόσια τάξη.

Μεταρρύθμιση μαμούθ

Στη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στη Βρετανία μετά τις ιδιωτικοποιήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως χαρακτηρίστηκε, οι ανωτέρω κρατικοί λειτουργοί θα ενταχθούν σε προγράμματα επανακατάρτισης και μετεκπαίδευσης. Στόχος τους θα είναι να μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στον κρατικό μηχανισμό αλλά σε θέσεις «πρώτης γραμμής», προσφέροντας απευθείας υπηρεσίες στους πολίτες. H διαδικασία αυτή συνιστά ένα άλλο πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπλερ για τη διεύρυνση του δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 360.000 άτομα σε υπηρεσίες της «πρώτης γραμμής».

Μείζων πολιτικό θέμα

Οπως καθίσταται εμφανές, το μέλλον των άνω των 500.000 δημοσίων υπαλλήλων της Βρετανίας θα αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα εν όψει των προσεχών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2007. Εν τω μεταξύ, και οι Συντηρητικοί δημοσιοποίησαν το δικό τους οικονομικό πρόγραμμα με περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 35 δισ. στερλίνες ετησίως με την εφαρμογή μέτρων για βελτίωση της αποδοτικότητας. O υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, απάντησε άμεσα, ισχυριζόμενος ότι με ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα κονδύλια για τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα συρρικνωθούν απειλητικά.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων, Μαρκ Σερβότκα, υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης των θέσεων εργασίας. O κ. Σερβότκα προσέθεσε ότι ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως συμβαίνει με τα τελωνεία ή την υποδοχή μεταναστών, διεκπεραιώνονται τόσο από τους υπαλλήλους της «πρώτης γραμμής» όσο και από τους υπολοίπους. «O δημόσιος τομέας απλώς αποτελεί τον εύκολο στόχο για κάθε κυβέρνηση», τόνισε, «και αυτό φάνηκε και από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να παγώσει τις προσλήψεις».

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε το φαινόμενο των χαμηλών αποδοχών ως ενδημικό του δημοσίου τομέα και ζήτησε από την κυβέρνηση να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου.

Δέσμευση «αγκάθι»

Οι απεργίες στο δημόσιο τομέα ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα για την κυβέρνηση, εφόσον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να περιορίσει στα σημερινά επίπεδα τους ρυθμούς αύξησης των δημοσίων δαπανών. Οι ανά μήνα αυξήσεις των κρατικών λειτουργών ήταν μεγαλύτερες από εκείνες των ιδιωτικών υπαλλήλων το παρελθόν έτος, προκαλώντας διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερες του πληθωρισμού, όπως, λόγου χάρη, για τους εργαζομένους στο υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων με κατώτατο μισθό 9.900 λίρες, οι οποίοι τον Ιούλιο έλαβαν αύξηση 2,6% έναντι του 2% των εργαζομένων στην Υπηρεσία Προδιαγραφών Διπλωμάτων Οδήγησης. Τέτοιοι περιορισμοί, εντούτοις, δεν ισχύουν για τους 3.700 ανώτατους κρατικούς λειτουργούς. Το συμβούλιο, που εξετάζει τις αποδοχές τους, προτείνει αύξηση του βασικού τους μισθού έως και 9% συν ένα ελάχιστο επίδομα παραγωγικότητας 3%.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπλερ εξετάζει μεταρρυθμίσεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα, που απευθύνεται σε μαθητές 14-19 ετών. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των σημερινών εξετάσεων GCSE και A-level με ένα κοινό εξεταστικό σύστημα για όλη τη χώρα, ώστε να αποκτηθεί ενιαίος τίτλος σπουδών. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η προετοιμασία των νέων, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή