Σε τεντωμένο σχοινί η γερμανική ανάκαμψη

Σε τεντωμένο σχοινί η γερμανική ανάκαμψη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται στη Γερμανία το κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ στις εξαγωγές και κατά συνέπεια στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. H εικόνα που προκύπτει, πάντως, από ορισμένους δείκτες οικονομικών ινστιτούτων εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση ότι η γερμανική οικονομία αναδύεται ασθμαίνοντας από τη στασιμότητα των τελευταίων τριών ετών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το γερμανικό Ινστιτούτο ZEW μεταξύ 300 οικονομικών αναλυτών, η αισιοδοξία των επενδυτών υποχώρησε τον Φεβρουάριο περισσότερο από τις προβλέψεις. O δείκτης προσδοκιών των θεσμικών επενδυτών και των αναλυτών υποχώρησε συγκεκριμένα στο 69,9 από το 72,9 του Ιανουαρίου, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι o εν λόγω δείκτης θα υποχωρήσει μόνον στο 72,7. «Προφανώς επικρατεί κάποια ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει η ενίσχυση του ευρώ στην οικονομία», σχολίασε σχετικά ο Ελβιν ντε Γκρουτ, αναλυτής της Fortis Bank, που επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ενθαρρυντικά στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση».

Σε ό,τι αφορά, όμως, τον δείκτη του ZEW που καταγράφει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση, σημείωσε άνοδο στο -70,2 από το -74,9 του Ιανουαρίου, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001. Το εν λόγω ινστιτούτο εκτιμά ότι η επιδείνωση του κλίματος των επενδυτών οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα περί του αν θα μπορέσει ο Γερμανός καγκελάριος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η απόφαση του κ. Σρέντερ να παραιτηθεί από την προεδρία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα πιέσει προς τα κάτω τους δείκτες του ινστιτούτου ZEW μέσα στους επόμενους μήνες μολονότι ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος ισχυρίσθηκε ότι τώρα θα μπορέσει να επικεντρωθεί στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Αντρέας Ρέες, οικονομικό αναλυτή του ομίλου HVB, «μετά τη παραίτηση Σρέντερ, οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία θα παγώσουν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2006».

Ευρω-ανησυχίες

Παράλληλα, ανεξάρτητη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εμπορικό Επιμελητήριο DIHK μεταξύ 25.000 γερμανικών επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι τα στελέχη των γερμανικών επιχειρήσεων προβλέπουν ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη αλλά εκφράζουν φόβους ότι τυχόν περαιτέρω άνοδος του ευρώ ενδέχεται να πλήξει τον καθοριστικό τομέα των εξαγωγών. Κι αυτό γιατί η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό παραμένει καθοριστική για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της οικονομίας, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οπως τονίζει η Φίλις Παπαδαβίδ, αναλύτρια της LehmaBrothers, «η συνεχιζόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να τονώσει την ανάκαμψη, εξουδετερώνοντας μερικώς την ανησυχία των βιομηχάνων για τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για το ευρώ με ανακοίνωση που τόνιζε πόσο καλά πηγαίνουν μέχρι στιγμής οι γερμανικές εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ ανατιμήθηκε κατά περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου μέσα στο περασμένο έτος και εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 1:1,29 έναντι του δολαρίου. Χθες κυμαινόταν σε επίπεδα περί το 1:1,2874 έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή