Disney: αρνείται την προσφορά της Comcast και στηρίζει τον Μάικλ Αϊσνερ

Disney: αρνείται την προσφορά της Comcast και στηρίζει τον Μάικλ Αϊσνερ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοφώνως απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney την απρόκλητη πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης Comcast Corp. για την εξαγορά της, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα χαμηλή. Επιπροσθέτως, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Disney τόνισαν ότι στηρίζουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μάικλ Αϊσνερ, και εγκρίνουν τη στρατηγική που εφαρμόζει. Μάλιστα, το συμβούλιο της Disney, σχολιάζοντας την προσέγγιση της Comcast, διευκρίνισε ότι είναι διατεθειμένο να λάβει υπόψη μια νέα, ουσιαστική πρόταση εκ μέρους της, η οποία, όμως, θα δημιουργεί υπεραξία στους μετόχους της. H απάντηση της Comcast ήταν άμεση, περιγράφοντας την πρότασή της «ελκυστική» και «φρόνιμη».

Ενδεικτική ήταν, επίσης, η δήλωση του κ. Αϊσνερ, ο οποίος επισήμανε ότι η Disney πορεύεται λίαν ικανοποιητικά ως μια αυτόνομη εταιρεία. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Time Warner Inc. και η News Corp. έχουν ήδη καταλήξει στη μεταξύ τους συγχώνευση, ενοποιώντας το περιεχόμενό τους και τις δραστηριότητες διανομής. Αναφερόμαστε σε μια στρατηγική ανάλογη εκείνης που προτείνει η Comcast στην Disney. Την περασμένη εβδομάδα, η Comcast, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ, κατέθεσε απρόσμενα πρόταση για την εξαγορά της Disney, η οποία ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στο Χόλιγουντ, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και το καλωδιακό αθλητικό κανάλι ESPN. Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε ο Μπράιν Ρόμπερς, διευθύνων σύμβουλος της Comcast, η πρόταση εξαγοράς κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα απευθείας στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, αφού ο κ. Αϊσνερ την είχε ήδη απορρίψει. H αξία της προσφοράς για την εξ ολοκλήρου ανταλλαγή μετοχών των δύο εταιρειών ήταν μικρότερη των 48 δισ. δολαρίων, βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Comcast που καταγράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, η αρχική αξία της προσφοράς ανερχόταν στα 54 δισ. δολάρια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσφοράς της Comcast, η μετοχή της Disney αποτιμάται στα 23 δολάρια, μια τιμή χαμηλότερη της τιμής κλεισίματος της προηγούμενης Παρασκευής, των 26,92 δολαρίων. Σε ανακοίνωση της Comcast αναφέρεται, ωστόσο, ότι «η πρότασή μας για την εξαγορά της Walt Disney Company αντανακλά μια ολική και γενναιόδωρη αξιόλογηση της εταιρείας, βασιζόμενη στην προπτική ανάπτυξης και απόδοσης της εταιρείας για μια μακρά χρονική περίοδο και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τίμημα πάνω σε μια αντικειμενική τιμή της μετοχής της κατά τη διάρκεια της περιόδου μεγαλύτερης της τριετίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι μικρές οι πιθανότητες για να εμφανιστεί ένας ακόμη ενδιαφερόμενος, δεδομένων του μεγέθους της συναλλαγής και των ρυθμιστικών εμποδίων που μπορεί να προκύψουν. Παράλληλα, το κύμα στήριξης για το πρόσωπο του κ. Αϊσνερ τροφοδοτήθηκε ιδιαιτέρως μετά τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας αναλυτών σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, την Insitutional Shareholder Services, κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας δεν θα έπρεπε να τον επανεξελέξουν για τη θέση του επικεφαλής της Disney. H επόμενη συνέλευση των μετόχων της Disney θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή