Στη Cingular η AT&T Wireless

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα Υόρκη. H Cingular Wireless επεκράτησε τελικώς της Vodafone στη «μάχη» για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριάς τους AT&T Wireless, η οποία αξιολογήθηκε στα 41 δισ. δολάρια, ήτοι περίπου 6 δισ. δολάρια περισσότερα από την αρχική προσφορά των δύο ενδιαφερομένων εταιρειών. Με την απόκτηση της AT&T Wireless η Cingular διασφαλίζει το μέλλον της ως η μεγαλύτερη εταιρεία ασύρματων τηλεπικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο νέος όμιλος θα υπερσκελίσει κατά πολύ τη νυν πρωτοπόρο της αγοράς VerizoWireless, η οποία, σημειωτέον, ανήκει κατά 45% στη Vodafone. Θα έχει, συγκεκριμένα, 46 εκατομμύρια πελάτες, ετήσια έσοδα άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παρουσία στις 97 από τις 100 σημαντικότερες αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η προσφορά των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι των 15 σεντς ανά μετοχή, συνιστά για τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία τη μεγαλύτερη προσφορά αποκλειστικά σε ρευστό? το ανά μετοχή τίμημα υπήρξε κατά 30% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της AT&T Wireless την Παρασκευή, στα 11,92 δολάρια. Οι αγορές των ΗΠΑ δεν λειτουργούσαν τη Δευτέρα λόγω αργίας. Επιπροσθέτως, η επιχειρηματική συμμαχία σηματοδοτεί την απαρχή της επί μακρόν αναμενόμενης συσσπείρωσης στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, στην οποία παρατηρείται συνωστισμός με έξι μεγάλες εταιρείες παναμερικανικού βεληνεκούς και ορισμένες άλλες περιφερειακές.

Η Cingular προέβη σε αύξηση της προσφοράς της από τα 14 στα 15 σεντς ανά μετοχή, αποπειρώμενη να εξασφαλίσει πάση θυσία την AT&T Wireless και εξοβελίζοντας τη Vodafone από το πεδίο της «μάχης». Διαρκούντος του Ιανουαρίου, η τιμή της μετοχής της AT&T Wireless σημείωσε άνοδο 38% εξαιτίας του ενθουσιασμού των επενδυτών εν όψει μιας εξαγοράς της. Αποτέλεσμα ήταν να παραμεριστούν οι προβληματισμοί τους για τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου και τις προβλέψεις για απώλειες συνδρομητών το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Cingular Wireless, Ραλφ ντε λα Βέγκα, «πιστεύω ότι το τίμημα που καταβάλαμε είναι δίκαιο, αν και η AT&T έχει κάποια προβλήματα? ωστόσο, πριν εμφανιστούν αυτά, τα οποία είναι προσωρινά και μόνον, η εταιρεία ήταν υγιής». Τα προβλήματα, όπως διευκρίνισε, έχουν να κάνουν με το τέταρτο τρίμηνο του 2003, οπότε η εταιρεία απώλεσε παλαιούς πελάτες και αρκετές εκατοντάδες πιθανούς νέους, εξαιτίας κωλυμάτων στο σύστημα εξυπηρέτησής τους. Οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούσαν περισσότερο συμφέρουσα την εξαγορά για τη Cingular παρά για τη Vodafone, πίστευαν ότι για να αναδειχθεί νικήτρια η πρώτη, θα έπρεπε να αγωνιστεί λυσσαλέα. Αλλωστε, η Vodafone δεν ήταν εύκολη αντίπαλος, πόσω μάλλον, εφόσον επιδίωκε έντονα να μεταφέρει το εμπορικό της σήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – τελικώς, όμως, απεχώρησε αναίμακτα. Πάντως, η τελική προσφορά για την AT&T Wireless αποτιμά τη μετοχή της σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από τα αντίστοιχα του Μαρτίου 2003. Οπως υπογράμμισαν αναλυτές, όμως, δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται εταιρείες μόνο με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής τους, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμάται μία σειρά από επιμέρους στοιχεία, όπως η εξυπηρέτηση που παρέχουν, οι καιτονομίες τους, αλλά και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν.

Οσον αφορά τη Vodafone, αυτή είδε την τιμή μετοχής της να ενισχύεται κατά 5% χθες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, διότι οι επενδυτές αισθάνθηκαν ανακούφιση με την «ήττα» της. Μία εξαγορά της AT&T Wireless θεωρούσαν ότι θα έβλαπτε σοβαρά τα κέρδη της Vodafone, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη «μάχη» και αντ’ αυτής να εστιασθεί στο μερίδιο του 45%, που διατηρεί στη VerisoWireless. Οπως υπογράμμισαν, τέλος, οι αναλυτές οι αγορές θεωρούν θετικό ότι η Vodafone αρνήθηκε να καταβάλει υπερβολικά υψηλό τίμημα για την AT&T Wireless, αν και μακροπροθέσμως με τα νέα δεδομένα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αγορά των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή