H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Wall Street, μικροί και μεγάλοι επενδυτές, συντηρητικοί και κερδοσκόποι, το έξυπνο και το βρώμικο χρήμα, έχουν τώρα έναν πρόσθετο λόγο να είναι ικανοποιημένοι και βέβαιοι για το αύριο, που πλειοδοτεί σ’ αυτό και ο πυρετός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Παράλληλα, η μεγάλη αλήθεια ότι η σημαντική πτώση του δολαρίου βοήθησε στην ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών βιομηχάνων διεθνώς, είναι γεγονός. H βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άλμα ανόδου 0,8% τον Ιανουάριο. Τώρα η επιθυμία για συγχώνευση των δύο αντίπαλων νεοϋορκέζικων τραπεζών, της North Fork Bankcorp. και της GreenPoint Financial Corp., με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας της Νέας Υόρκης και η εξαγορά από τη National City Corp. (η Νο 10 σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα) της Provident Financial group, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της πολιτείας του Οχάιο, φωτίζει την πραγματικότητα ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ «ψήνεται» στον πυρετό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Ενας πυρετός που χαρακτηρίζει μια ακατάσχετη «merger-mania» σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με κορυφαίες κινήσεις της Cingular Wireless να αποκτήσει την AT&T Wireless και, βεβαίως, της Walt Disney με την Comcast Corp.

Και οι τρεις δείκτες -ο Dow Jones, ο Standard & Poor’s 500 και ο Nasdaq- απολαμβάνουν ένα συνεχές ξέσπασμα ανόδου, προεξοφλώντας συνεχώς ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. O δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 blue chips των αμερικανικών πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών μαζί με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, καταγράφουν υψηλά κέρδη. Και ο δείκτης Nasdaq των high-tech μετοχών καταγράφει τα δικά του άλματα.

Και ενώ στην Αμερική, καταναλωτές, επενδυτές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στην ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο προς το ευρώ συνεχίζεται. Το ευρώ προσελκύει συνεχώς τους επενδυτές, καθώς ενισχύει τη θέση του και από τη σημαντική διαφορά που παραμένει μεταξύ των επιτοκίων δολαρίου και ευρώ και που οξύνεται με την απουσία του πληθωρισμού από το πρόσωπο της αμερικανικής οικονομίας, καθώς απομακρύνει την ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων του. Τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 1%, τα επιτόκια του ευρώ στο 2% και της στερλίνας στο 4%. H στερλίνα συνέχισε την αλματώδη ανοδική της πορεία, ανερχόμενη στα 1,9083 δολάρια, δηλαδή σε νέα ύψη έντεκα ετών. Ενώ ο Αλαν Γκρίνσπαν δεν φαίνεται να βιάζεται να σφίξει την κάνουλα του «τζάμπα χρήματος» καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν τη νομισματική πολιτική του.

Είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτο, πάντως, ότι διαψεύδεται η σαθρή άποψη ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα κόψει την όρεξη για επενδύσεις στις αμερικανικές αξίες. Ετσι, επιβεβαιώνεται πλήρως ο Αλαν Γκρίνσπαν, που δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως από την πτώση του δολαρίου έχουν επηρεασθεί δυσμενώς οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ». «H πτώση του δολαρίου δεν έχει αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις προς το παρόν», επισήμανε ο Αμερικανός τραπεζίτης και υπογράμμισε ότι «η πτώση αυτή είναι σωτήρια(!!!) για την άμβλυνση των εμπορικών ανισορροπιών». Οι αγορές χρήματος άκουσαν το μήνυμα αυτό του Αλαν Γκρίνσπαν, που ακυρώνει το πρόσφατο ανακοινωθέν της συνόδου των οικονομικών υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7, στη Φλώριδα της Αμερικής.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, έσπευσε να δηλώσει χθες ότι η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώνεται από «τις δυνάμεις της αγοράς». Βεβαίως, η επίσημη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου υπέρ της πολιτικής(;) του «ισχυρού δολαρίου» επαναλήφθηκε, αλλά κανείς δεν τους πιστεύει… Ηδη η μεγάλη αλήθεια ότι η σημαντική πτώση του δολαρίου βοήθησε στην ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών βιομηχάνων διεθνώς είναι γεγονός. Οντως, το φθηνότερο δολάριο έχει βοηθήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς. H στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον έχει επηρεασθεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων, εγκαταλείποντας την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας. Οπως έχω επισημάνει: H de facto ομολογία του ανακοινωθέντος του G7 στο Ντουμπάι, με την αποδοχή του «φθηνού δολαρίου» στο κρίσιμο θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής» των χωρών της Ασίας, έσβησε την περιβόητη πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή