Απώλειες όσες αναπτύσσουν εξαγωγές στις ΗΠΑ

Απώλειες όσες αναπτύσσουν εξαγωγές στις ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικτές τάσεις κυριάρχησαν, χθες, στα μεγαλύτερα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω έναντι του ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας, Bayer, σημείωσε πτώση 1,7%, φθάνοντας τα 23,24 ευρώ, δεδομένου ότι το 30% των κερδών προέρχονται από τις αγορές της Βορείου Αμερικής. Ομοίως, η μετοχή της BASF AG, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών του κόσμου, κατέγραψε μια κατά 1% πτώση. Σημειωτέον ότι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών της πωλήσεων. H Siemens AG ανακοίνωσε ότι συρρικνώνεται το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και στην ευρωπαϊκή, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τα προϊόντα των Αμερικανών και Κινέζων ανταγωνιστών της, δεδομένου ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου καθιστά τις τιμές των προϊόντων τους περισσότερο ελκυστικές.

Απρόσμενη ήταν η ανακοίνωση ζημιών εκ μέρους της Commerzbank για το τέταρτο τρίμηνο του 2003, ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επρόκειτο να παρουσιάσει κέρδη, της τάξεως των 52 εκατομμυρίων ευρώ, για την προαναφερόμενη περίοδο. Ως συνέπεια, η τιμή της μετοχής της απώλεσε το 1,1% της αξίας της. Αντίθετα, η αναβάθμιση της μετοχής της Munich Re, της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής εταιρείας του κόσμου, εκ μέρους της Deutsche Bank AG από την κατηγορία «hold» στην κατηγορία «buy», την οδήγησε σε κέρδη 2,8%. Σε θετική τροχιά κινήθηκε, επίσης, η μετοχή της φιλανδικής κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων, Nokia, καταγράφοντας κέρδη 0,7%. H MorgaStanley ανακοίνωσε, χθες, ότι η μετοχή της Nokia αξιολογείται κατά 11% υψηλότερα συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμησή της. Επομένως, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αύξησε τη «λογική τιμή» της μετοχής της Nokia από τα 18 στα 20 ευρώ. Οι χθεσινές φήμες που θέλουν την Wal-Mart να καταθέτει πρόταση εξαγοράς στον γαλλικό όμιλο λιανικού εμπορίου, Carrefour, ώθησαν τη μετοχή της δεύτερης σε κέρδη 4,3%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 υποχώρησε κατά 0,23%, ενώ ο μικρότερος Euro Stoxx 50 κατέγραψε άνοδο μικρότερη του 0,1%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 απώλεσε το 0,42% της αξίας του και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax παρουσίασε οριακή πτώση, της τάξεως του 0,01%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,14%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή