EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλία: με 2% ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης

H Γαλλία εμφανίζει επί του παρόντος ρυθμό οικονομικής αναπτύξεως της τάξεως του 2% ετησίως, ενώ σε ανάκαμψη βρίσκονται οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή. Την άποψη αυτή εξέφρασε στη γαλλική εφημερίδα Le Ρarisieο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φράνσις Μερ. Στις δηλώσεις του ο κ. Μερ επεσήμανε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανακάμψεως στη Γαλλία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρός όσο στις ΗΠΑ και στην Κίνα, είναι όμως καλύτερος σε σχέση με εκείνον των δύο περασμένων ετών. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Μερ, η μέχρι τώρα διαμόρφωση του ρυθμού της οικονομικής αναπτύξεως της Γαλλίας αποτελεί εγγύηση των κυβερνητικών προβλέψεων ότι για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2004 ο ρυθμός αυτός θα κυμανθεί στο 1,7%. Στις δηλώσεις του ο κ. Μερ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γαλλική κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολογία επιτηδεύματος κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στα δύο επόμενα χρόνια. H απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα της κυβερνήσεως Ραφαρέν για την καταπολέμηση της ανεργίας. O κ. Μερ δήλωσε επίσης ότι αναμένει τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχολήσεως το 2004 καί πρόσθεσε πως οι οιωνοί έχουν ήδη γίνει εμφανείς περί τα τέλη του 2003. Σημειωθήτω ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία τον περασμένο Δεκέμβριο κυμαινόταν στο 9,7%.

Αύξηση των τιμών παραγωγού

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό, σε διάστημα ενός και πλέον χρόνου, τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το ισχυρό ευρώ και άλλες βασικές επιδράσεις ενήργησαν από κοινού ώστε να περιορισθούν οι πιέσεις επί των τιμών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βερολίνο, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση κατά 0,2% τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον μήνα Δεκέμβριο εμφάνισαν πτώση της τάξεως του 0,2%. Οπως αναφέρει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των επιδράσεων που είχε η εφαρμογή περιβαλλοντικού φόρου, καθώς και η αύξηση της φορολογίας στο προϊόντα καπνού με την εκπνοή του 2003. Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων σημείωσαν ελαφρώς άνοδο τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία είναι της τάξεως του 0,1%, σε ετήσια βάση.

Προσπάθειες για λύση

Εμπορικοί εκπρόσωποι αφρικανικών κρατών και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδό τους στη Μομπάσα της Κένυας κατέβαλαν χθες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεως, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών που είναι μέλη του ΠΟΕ. H σύνοδος αυτή αποσκοπεί στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ, της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, οι οποίες πέρυσι είχαν οδηγήσει στην αποτυχία των συνομιλιών για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποτυχία της διεθνούς συνόδου για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου που είχε συγκληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού. Στη Μομπάσα χθες ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πασκάλ Λαμί παρότρυνε τους εκπροσώπους των αφρικανικών κρατών να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις υπάρχουσες προτάσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών προς τις φτωχότερες χώρες του ΠΟΕ. Οι χώρες αυτές διατείνονται ότι οι προτάσεις είναι εναντίον των συμφερόντων τους.

Στην κατηγορία του BBB+ η FT

H υπηρεσία δανειοληπτικής αξιολογήσεως Standard & PoorMs αναβάθμισε χθες την ικανότητα της γαλλικής επιχειρήσεως τηλεπικοινωνιών France Telecom στην κατηγορία του BBB+ η οποία στο παρελθόν είχε παρουσίασε προβλήματα στον κλάδο των ομολόγων υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Πάντως, η επιχείρηση από το 2002 μέχρι σήμερα κατόρθωσε να μειώσει τα χρέη της κατά 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 44,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή