Στο 50% μειώθηκαν τα κέρδη της Volkswagen το 2003

Στο 50% μειώθηκαν τα κέρδη της Volkswagen το 2003

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρανκφούρτη. Λιγότερες από τις αναμενόμενες απώλειες θα υποστεί το μέρισμα της Volkswageπαρά τη σοβαρή μείωση των κερδών της σχεδόν κατά 50% για το 2003? η εξέλιξη αυτή συνέδραμε χθες την τιμή της μετοχής της, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αποδυναμωθεί. Συγκεκριμένα, τα προ εκτάκτων εγγραφών λειτουργικά κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ελαττώθηκαν κατά 47,7% στα 2,491 δισεκατομμύρια ευρώ το παρελθόν έτος? εάν συνυπολογιστούν οι επενδύσεις, οι οποίες δεν απέδωσαν, τότε τα κέρδη εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 62,6%. «Πρόκειται για μία ανάμεικτη εικόνα», παρατηρεί ο Ανταμ Κόλινς, αναλυτής του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας για την Com- merzbank. «Είναι ανακουφιστικό ότι τελικώς τα λειτουργικά κέρδη αποδεικνύονται καλύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν, αλλά οι έκτακτες εγγραφές υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις μας», υπογράμμισε.

Από πλευράς της η Volkswageανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 711 εκατομμύρια ευρώ λόγω των εκτάκτων εγγραφών, όπως ήταν το κόστος της ανάπτυξης αυτοκινήτων, που απευθύνονται στα πιο εύρωστα βαλάντια και δεν εμφάνισαν ικανοποιητικές πωλήσεις. Επιπλέον, απογοητευτική ήταν η εικόνα και από τις αγορές της Volkswageστη Νότιο Αμερική. Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία είδε τις πωλήσεις του παρελθόντος έτους να αυξάνονται σε όλες τις αγορές της μόλις κατά 0,2%, στα 87,153 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το ότι έδωσε στην κυκλοφορία τη νέα γενιά του δημοφιλούς μοντέλου της Golf. Πάντως, η εταιρεία δεν ανανέωσε τις προβλέψεις της, τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη του 2003. Βάσει αυτών το 2004 θα υπάρξει βελτίωση στις δραστηριότητές της, αλλά η πλήρης ανάκτηση των ρυθμών της θα σημειωθεί το 2005.

Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της Volkswageεμφάνισε άνοδο χθες στη Φρανκφούρτη. Οι παράγοντες της αγοράς αισθάνθηκαν ανακούφιση, αφού η εταιρεία δεν αναγκάστηκε να μειώσει το μέρισμά της τόσο όσο φοβούνταν? η μείωση ήταν 19%. Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει απολέσει άνω του 10% της αξίας της από τις αρχές του έτους, χθες στις 11.39 ώρα Γκρίνουιτς σημείωσε άνοδο 1,5% στα 39,90 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 0,28% την απόδοση του δείκτη DAX. H Volkswageθα προτείνει μέρισμα για το 2003 της τάξεως του 1,05 ευρώ ανά κοινή μετοχή σε σύγκριση με το 1,3 ευρώ για το 2002. Το 1,05 ευρώ είναι σαφώς καλύτερο από το 1 ευρώ, που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι οι κακές ειδήσεις έκρυβαν και ένα θετικό στοιχείο, ορισμένοι αναλυτές επέκριναν τη Volkswageγια την έλλειψη προσανατολισμού σχετικά με το 2004, επισημαίνοντας ότι αυτό φανερώνει και έλλειψη αυτοπεποίθησης ώς ένα βαθμό για το τι θα συμβεί το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή