ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Commerzbank: πράσινο φως για συγχώνευση

«Διαθέσιμος» να συζητήσει τη συγχώνευσή της, δηλώνει ανοικτά πλέον ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις παλαιότερες και της τρίτης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank, μετά τη δημοσιοποίηση χθες ζημιών-ρεκόρ για το 2003. Διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η τράπεζα δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, ο κ. Κλάους-Πέτερ Μίλερ ανέφερε: «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ευπρόσδεκτη την όποια λογική λύση συνεπάγεται τη συμμετοχή άλλων είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο».

Η Commerzbank, με την ιστορία των 134 ετών βρίσκεται πλέον υπό μεγάλη πίεση να προχωρήσει σε συγχώνευση, έχοντας υποστεί το 2003 ζημίες της τάξεως των 2,32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόσο η Commerzbank, όσο και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η HVB, έχουν υποστεί οικονομικά πλήγματα, λόγω των πτωχεύσεων-ρεκόρ, οι οποίες καταγράφονται στη γερμανική αγορά αλλά και λόγω της από τριετίας πτώσης των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους.

Πέραν της Commerzbank, ανώτατα στελέχη και των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, της Deutsche Bank και της HVB, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων. O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η τράπεζα αναλύει τις εναλλακτικές λύσεις της σε ό,τι αφορά τη συγχώνευσή της και πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε σχετικές επαφές με τη Citigroup Inc. O Πέτερ Ραμπλ, διευθύνων σύμβουλος της HVB, είχε αναφέρει τον Ιανουάριο, ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο της συγχώνευσής της είτε με την Commerzbank είτε με μία διεθνή τράπεζα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Κολχάουσεν, είχε αποτύχει στην προσπάθειά του να τη συγχωνεύσει με την Dresdner Bank AG και με την ιταλική UniCredito Italiano SpA.

H Commerzbank, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε χθες ζημίες για το τελευταίο τρίμηνο του 2003 και για δεύτερο κατά σειρά. H αξία των καθαρών ζημιών της έφτασε στα 88 εκατομμύρια ευρώ, έναντι επίσης ζημιών, της τάξεως των 243 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, η τράπεζα θα ανέκαμπτε στην κερδοφορία. H τράπεζα φορολογήθηκε για το ίδιο διάστημα με το ποσόν των 139 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει τον προηγούμενο χρόνο, το 2002, φορολογική πίστωση, της τάξεως των 141 εκατομμυρίων ευρώ. Προ φόρων, η τράπεζα είχε πάντως κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2003, τα οποία ανήλθαν στα 71 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της από τόκους ήταν μειωμένα, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002, κατά 2,2%, ενώ τα κέρδη της από τοποθετήσεις στην αγορά ανήλθαν στα 121 εκατομμύρια ευρώ και ήταν λιγότερα από τα προβλεπόμενα από τους αναλυτές. Οι τελευταίοι ανέφεραν χθες ότι «τα στοιχεία της Commerzbank ήταν απογοητευτικά. H τράπεζα έχει πρόβλημα, λόγω των περιθωρίων κέρδους, τα οποία είναι -ούτως ή άλλως- πολύ χαμηλά στη Γερμανία και τα στοιχεία της αποδεικνύουν ότι αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται…».

Οπως ανακοινώθηκε πάντως χθες από την Commerzbank, θα προχωρήσει στην εξαγορά της θυγατρικής, παροχής υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής, της SchmidtBank KgaA, μιας τράπεζας με ιστορία 176 ετών, την οποία στήριξαν και διέσωσαν προ τριετίας άλλες γερμανικές τράπεζες. Στο μεταξύ, διεθνώς σημειώνονται ολοένα και περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην τραπεζική αγορά, κυρίως στην αμερικανική. Στις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο, συγκαταλέγεται η, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων σε μετοχές, εξαγορά της Provident Financial Group Ιnc.που εδρεύει στο Σινσινάτι, από τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Πολιτεία του Οχάιο, την U.S. National City Corp.