H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αιφνιδιαστική δραματική ανάκαμψη του δολαρίου σε όλα τα μέτωπα, πυροδότησε τη φημολογία ότι πίσω από την ανάκαμψη αυτή κρύβεται μια πελώρια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). Με συνέπεια, το ευρώ από τα ύψη ρεκόρ των 1,2927 δολαρίων (νέο ρεκόρ ανόδου) να υποχωρήσει κατακόρυφα στα 1,2685 δολάρια. H στερλίνα από 1,9140 δολάρια, δηλαδή από τα ύψη δώδεκα ετών, έπεσε στα 1,8870 δολάρια. Επίσης, το δολάριο ανέκαμψε θεαματικά από τα 1,2176 ελβετικά φράγκα, στα 1,2410 ελβετικά φράγκα. Το δολάριο εκτοξεύθηκε στα 107,12 γιεν, από τα 105,53 γιεν. O συναγερμός δόθηκε όταν το «θαύμα» της ιαπωνικής οικονομίας, άρχισε να πυροδοτεί τις αντιδράσεις της κερδοσκοπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το ισχυρό γιεν / ασθενές δολάριο ανακηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Τόκιο ως «ο Νο 1 δημόσιος κίνδυνος». Αξίζει να επισημανθεί ότι ανακοινώθηκε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) από τις αρχές του 2003 έχει ξοδέψει το ποσό ρεκόρ των 27 τρισ. γιεν (256 δισ. δολάρια) για να αναχαιτίσει την άνοδο του γιεν. Και έτσι πέτυχε ώστε η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου να είναι μόνο 10%, το 2003.

Λοιπόν, η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει εκρηκτικές εξελίξεις, συγκλονίζοντας τους πάντες… Συγκεκριμμένα, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασαν εντυπωσιακούς(!) ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους καθώς έδειξαν μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% επί ετησίας βάσεως. Πρόκειται τους υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το τρίμηνο Απριλίου / Ιουνίου του 1990 και οφείλονται κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη των οικονομιών της Αμερικής και της Κίνας, καθώς οι δύο χώρες απερρόφησαν τις ιαπωνικές εξαγωγές και πυροδότησαν επιχειρηματικές επενδύσεις. H αύξηση αυτή του ιαπωνικού ΑΕΠ ικανοποιεί και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις και ξεπερνά την εντυπωσιακή αύξηση του 4% του ΑΕΠ που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία, σε ετήσια βάση, το ίδιο τρίμηνο και, βεβαίως, φωτίζει την οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης με τη μίζερη ανάπτυξη του 0,4%.

Μέσα στο κλίμα αυτό, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei, που περιλαμβάνει τις μετοχές των 225 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, υποχώρησε εξ αιτίας του ισχυρού γιεν. Να θυμίσω ότι ο δείκτης Nikkei των 225 ιαπωνικών blue chips είχε καταρρεύσει τον περασμένο Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών(!). Από τότε και μέχρι τώρα ο δείκτης έχει ανακάμψει καταγράφοντας άνοδο 35% (μετρούμενη σε δολάρια) το περασμένο έτος. Ετσι για την ιστορία, αξίζει να επισημανθεί, πως από τα ύψη-ρεκόρ των 38.915,87 μονάδων που τα κατέκτησε ο δείκτης Nikkei στις 29 Δεκεμβρίου του 1989, γκρεμίστηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της οδυνηρής περασμένης δεκατίας όταν η «φούσκα» έσκασε. H απαξίωση του Nikkei (που, παρά την ανάκαμψη, εξακολουθεί να χάνει το 70% της αξίας του από τα ύψη-ρεκόρ) προκάλεσε πολλά θύματα διαλύοντας επιχειρήσεις και τράπεζες και καταστρέφοντας την οικονομία. Βεβαίως, η σωτηρία του χρηματιστηρίου οφείλεται και στην εξαιρετικά θετική επίδραση της Wall Street και του Νasdaq.

Επίσης, οι εξελίξεις από το δραματικό μέτωπο του deflatio(αποπληθωρισμού) είναι ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή συνεχίστηκε μεν για τέταρτο συνεχές έτος το 2003, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η πτώση των τιμών δείχνει να μετριάζεται. Πάντως, χθες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, επισήμανε ότι «η Τράπεζα θα συνεχίσει να διοχετεύει αφειδώς ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έως ότου αντιμετωπισθεί πλήρως το πρόβλημα του deflatioκαι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανεβεί στο μηδέν». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαλάρωση αυτή της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας στοχεύει με την ενίσχυση της προσφοράς χρήματος να δημιουργηθούν πληθωριστικές συνθήκες. Πρόσφατα, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα αποθεματικά που διατηρούν οι τράπεζες στα 35 τρισ. γιεν (326 δισ. δολάρια). Να θυμίσω ότι την πολιτική αυτή η Τραπέζα την ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2001, αυξάνοντας τότε τα αποθεματικά των τραπεζών από 4 τρισ. γιεν στα 5 τρισ. γιεν.

Και ενώ το κρίσιμο πρόβλημα του deflation, που ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» της Ιαπωνίας από το 1995 φαίνεται τελικώς να δαμάζεται, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το ισχυρό γιεν θα παρεμποδίσει τη δρομολογούμενη βελτίωση της οικονομίας. O πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ανησυχεί καθώς η άνοδος του γιεν αποτελεί φραγμό στην ώθηση που επιθυμεί να δώσει στις θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή