EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Νορβηγία προσδοκά ανάπτυξη 3% φέτος

Η Νορβηγία προβλέπει ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης το 2004 θα είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, γεγονός το οποίο συνδέεται εν μέρει με τα χαμηλά επιτόκια. Στις προτεραιότητες της νορβηγικής κυβέρνησης φέτος είναι η μείωση της ανεργίας. Οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης στηρίζονται στη βελτίωση οικονομικών στοιχείων, τα οποία καθορίζουν τη διαμόρφωση του ΑΕΠ, εξαιρουμένου του πετρελαϊκού τομέα. Εν τω μεταξύ ο Νορβηγός πρωθυπουργός Κγελ Μάγκνε Μπόντεβικ, σε συνέντευξη Τύπου στα περίχωρα του Οσλο, διευκρίνισε ότι «η κυριότερη φροντίδα της κυβέρνησής του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας». Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Μπόντεβικ «οι περισσότεροι Νορβηγοί σήμερα ζουν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο, όπως επίσης και τα επιτόκια». Σημειωθήτω ότι η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έχει προβεί στη μείωση των επιτοκίων της πέντε φορές από τον Δεκέμβριο του 2002. Σήμερα κυμαίνονται στο πιο χαμηλό επίπεδο της ιστορίας τους και συγκεκριμένα στο 2%. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει εν μέρει στη διατήρηση του πληθωρισμού. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Νορβηγία τον περασμένο Ιανουάριο είχε επιβραδυνθεί στο 0,1% σε ετήσια βάση. Από την πλευρά του ο Νορβηγός υπουργός Οικονομικών Περ-Κριστιάν Φος εξέφρασε την άποψη ότι ο ρυθμός αύξησης της οικονομίας της χώρας, θα είναι φέτος της τάξεως του 3%.

Νέα στρατηγική η Carlsberg

H Carlsberg A/S, η πέμπτη σε μέγεθος ζυθοποιία στον κόσμο, ανέφερε χθες ότι συμφώνησε να επαναγοράσει το 40% των βασικών επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα την Carlsberg Breweries, που κατέχει η νορβηγική εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών αγαθών Orkla ASA. Είναι δε πρόθυμη να καταβάλει για την επαναγορά του ποσοστού αυτού 14,8 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (2,5 δισ. δολ). Λεπτομερέστερα, η Carlsberg θα καταβάλει 11 δισεκατομμύρια κορώνες σε μετρητά για την επαναγορά της Carlsberg Breweries και το υπόλοιπο θα το καταβάλει εντός δύο ετών. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες στην Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της Carlsberg Ποβλ Κρόγκσγκααρντ-Λάρσεν. Για την επαναγορά του 40% της Carlsberg Breweries, η Carlsberg A/S θα χρεωθεί με πιστώσεις 5 δισεκατομμυρίων κορωνών ενώ θα προβεί και στην πώληση μετοχών της. Με την επαναγορά του προαναφερθέντος μεριδίου, η Carlsberg θα εξασφαλίσει όλα τα έσοδά της που τις παρείχε η Carlsberg Breweries και τα οποία αντιστοιχούν στο 72% του συνόλου των κερδών της. Αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι με την ενέργεια αυτή η Carlsberg θα έχει την ευχέρεια να ενσωματώσει στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, την γερμανική ζυθοποιία HolsteBrauerei, την οποία εξαγόρασε τον περασμένο μήνα. H τιμή της μετοχής της Carlsberg σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης κατά 5,9%.

Πολωνία: 50 δισ. ευρω-ενίσχυση

Η Πολωνία πρόκειται να λάβει πλέον των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ του 2007 και του 2013, όπως ανακοίνωσαν χθες επίσημες πηγές στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του με τη χορήγηση των κεφαλαίων αυτών η Πολωνία θα είναι η περισσότερη οφελειμένη χώρα από τα 10 νέα μέλη που θα ενταχθούν στην E.E την 1η του ερχομένου Μαΐου.

Ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα

Η Γαλλία πούλησε χθες μέσω πλειστηριασμού κρατικά ομόλογα πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, διετούς και πενταετούς διαρκείας με ιδιαίτερη ζήτηση για εκείνα με τη μικρότερη χρονική διάρκεια. Στην αυξημένη ζήτηση συμβάλει η ισχυρή τιμή του ευρώ, όπως ανέφεραν χθες στο Παρίσι οικονομικοί αναλυτές. Εν τω μεταξύ και η Ισπανία πούλησε κρατικά ομόλογα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δεκαετούς διαρκείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή