H Parmalat συμπαρασύρει και τον Φάτζιο

H Parmalat συμπαρασύρει και τον Φάτζιο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιταλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται μάλλον να απομακρύνει τον Αντόνιο Φάτζιο από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας αλλά και να μειώσει τις εξουσίες της κεντρικής τράπεζας που τυπικά φέρει την ευθύνη για την πώληση ομολόγων της Parmalat και, συνεπώς, για τη ζημιά που αυτή προκάλεσε στους επενδυτές. Ενδέχεται, μάλιστα, να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία αν οι έρευνες καταλήξουν να ενοχοποιήσουν τις ιταλικές τράπεζες και αποδείξουν ότι ο κ. Φάτζιο δεν ανταποκρίθηκε δεόντως στην υποχρέωσή του να εποπτεύει τις τράπεζες προκειμένου να προστατεύει τους επενδυτές.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει ήδη προτείνει νομοσχέδιο που απαλλάσσει την κεντρική τράπεζα της χώρας από την ευθύνη της εποπτείας των εισηγμένων τραπεζών και των πωλήσεων εταιρικών ομολόγων. O λόγος είναι ότι οι τράπεζες, που υποτίθεται ότι επόπτευε η κεντρική τράπεζα της χώρας, πούλησαν σε 85.000 επενδυτές ομόλογα της Parmalat, των οποίων η αξία ανέρχεται σήμερα μόνον στο 1/5 της ονομαστικής τους αξίας. O υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, τόνισε μάλιστα σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Τράπεζα της Ιταλίας έπρεπε να έχει εντοπίσει «κάτι ανώμαλο» στην Parmalat. O κ. Τρεμόντι υπενθύμισε μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα εμπόδισε 52 πωλήσεις ομολόγων το 2002 επικαλούμενη «έλλειψη διαφάνειας» και διερωτήθη για ποιο λόγο δεν ήταν τόσο αυστηρή με την Parmalat. Αρχικά, ο κ. Τρεμόντι επεδίωξε να άρει την αρμοδιότητα που έχει η κεντρική τράπεζα να απαγορεύει την υλοποίηση συγχωνεύσεων αλλά το αίτημά του δεν έχει γίνει δεκτό. H εξέλιξη θεωρήθηκε αρχικά μερική νίκη του κ. Φάτζιο.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο αρχίζει, άλλωστε, από σήμερα τις ακροάσεις τών εν λόγω τραπεζών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Capitalia SpA και η UniCredito Italiano SpA, σχετικά με το πόσο διεξοδικά είχαν εξηγήσει στους επενδυτές το μέγεθος διακινδύνευσης των ομολόγων της Parmalat. Οι γερουσιαστές Κάρλο Καντόνι και Μπρούνο Ταμπάτσι προωθούν τροπολογία που περιορίζει τη θητεία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας σε επτά έτη. Υπενθυμίζεται ότι ο 67χρονος κ. Φάτζιο ανέλαβε την προεδρία της Τράπεζας της Ιταλίας το 1993. Μέχρι στιγμής ο κ. Φάτζιο ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα της Ιταλίας δεν έχει στην πραγματικότητα αρμοδιότητα για εταιρείες όπως η Parmalat, η πτώχευση της οποίας ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής συμπεριφοράς από τη διοίκηση της εταιρείας». H κεντρική τράπεζα εποπτεύει μόνον τις πωλήσεις ομολόγων που εκδίδονται από εγχώριες τράπεζες και η Parmalat δεν έχει πουλήσει ομόλογά της μέσω ιταλικής τράπεζας τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Parmalat είναι η τελευταία περίπτωση εταιρείας που εζημίωσε τους επενδυτές της με ομόλογά της που εκδόθηκαν από τράπεζες. Εχουν προηγηθεί οι περιπτώσεις της Giacomelli Sport Group SpA και της Cirio Finanziaria SpA που απέβησαν επιζήμιες για 40.000 επενδυτές. Εξ άλλου, περίπου 450.000 Ιταλοί ζημιώθηκαν το 2001 όταν η Αργεντινή ανέστειλε τις πληρωμές των ομολόγων της που είχαν πουληθεί μέσω ιταλικών τραπεζών. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι τράπεζες όφειλαν να έχουν ενημερώσει διεξοδικά τους επενδυτές ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αγορά όλων των ανωτέρω ομολόγων. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Αλεξάντρ Μίλερ Καμπεντέλι, στέλεχος της Klesch & Company Inc., που χορηγεί κεφάλαια σε εταιρείες στα πρόθυρα πτώχευσης, «στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επενδυτές δεν έπαιρναν ούτε το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή