Παραδόθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron Τζ. Σκίλινγκ

Παραδόθηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron Τζ. Σκίλινγκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιούστον. Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» Enron, η οποία δεν υφίσταται πλέον, αλλά όλη η σοβαρότατη υπόθεση της χρεοκοπίας της δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί. Χθες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Τζέφρεϊ Σκίλινγκ παραδόθηκε στις Αρχές και παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, όπου και διακήρυξε την αθωότητά του. O κ. Σκίλινγκ είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Εnroπου κατηγορείται για το λογιστικό της σκάνδαλο? το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε προ διετίας, οδήγησε την εταιρεία στη μεγαλύτερη πτώχευση της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με συνέπεια να ζημιωθούν οι επενδυτές κατά 68 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στον Κένεθ Λέι, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της Enron, o oποίος προΐστατο του κ. Σκίλινγκ. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος εφέρετο ότι είχε μεγάλη ανάμειξη στις συνεργασίες τις μη καταχωρισθείσες στα λογιστικά βιβλία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρυβεί το χρέος της Εnroκαι να διογκωθεί η αξία των μετοχών της. Πάντως, χθες ο κ. Σκίλινγκ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εάν κριθεί ένοχος για όλα όσα τον βαρύνουν, θα πρέπει να εκτίσει ποινή 325 ετών και να πληρώσει πρόστιμο 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σημασία των γεγονότων αυτών είναι πολύ μεγάλη, όπως υπογράμμισε και ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιντζ. «Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η Εnroδεν ήταν μόνον το πρώτο τόσο μεγάλο σκάνδαλο, αλλά και το αρχέτυπο της περίπλοκης λογιστικής απάτης. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες για τον κ. Σκίλινγκ ενδεχομένως να συνιστούν το «θριαμβευτικό φινάλε» της επίθεσης της κυβέρνησης για την πάταξη του εταιρικού εγκλήματος». Εν τω μεταξύ, έχει προηγηθεί η περίπτωση του πρώην γενικού οικονομικού διευθυντή της Enron, Αντριου Φάστοου, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του και συνεργαζόμενος με τις Αρχές τις βοήθησε να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος του πρώην αρχιλογιστή της εταιρείας, Ρίτσαρντ Κόζι.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Σκίλινγκ διαδέχθηκε τον Κένεθ Λέι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και διοίκησε την Εnroγια μεγάλο διάστημα του 2001. Εκείνη τη χρονιά ήταν που η Εnroκήρυξε πτώχευση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος του ο κ. Λέι, ενώ ο κ. Σκίλινγκ, ο οποίος μετά το σκάνδαλο κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, είχε επανειλημμένως αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξή του σε ύποπτες ενέργειες. Συν τοις άλλοις, ο άνθρωπος αυτός δήλωσε ότι αγνοούσε τις μυστικές συνεργασίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να συγκαλυφθεί το τεράστιο χρέος της Εnroκαι να διογκωθεί η αξία της μετοχής της.

Από πλευράς του, ο πρώην γενικός οικονομικός διευθυντής Αντριου Φάστοου, ο οποίος αναφερόταν στους Σκίλινγκ και Λέι, υπήρξε ο κύριος εμπνευστής των συνεργασιών για να συγκαλυφθεί ό,τι δεν έπρεπε να γίνει γνωστό σε αναλυτές και μετόχους, ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές. O κ. Φάστοου, πάντως, παραδέχθηκε ότι επώλησε μετοχές της Εnroαξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο που ξέσπασε το λογιστικό σκάνδαλο. Του επιβλήθηκε ποινή δεκαετούς φυλάκισης και του κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία 29 εκατομμυρίων δολαρίων και συγκατατέθηκε να βοηθήσει τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολούνταν με την υπόθεση Enron.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή