Συρρικνώνει τη μονάδα χημικών η Total

Συρρικνώνει τη μονάδα χημικών η Total

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συρρίκνωση της μονάδας της παραγωγής χημικών κατά το ένα τρίτο σχεδίαζει η Total S.A., καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους. Μέχρι το 2007 η εταιρεία πρόκειται να ανεξαρτητοποιήσει ή να πουλήσει σε επενδυτές τμήμα της μονάδας της χημικών που εστιάζεται στην παραγωγή προϊόντων όπως είναι τα διαλυτικά μπογιάς και πλαστικής ρητίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Οι προαναφερομένες δραστηριότητες εξασφάλισαν, πέρυσι, πωλήσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας το 5% των συνολικών εσόδων της Total και το 29% των εσόδων της μονάδας της χημικών, Atofina. Παράλληλα, η απόδοση κεφαλαίου στην Atofina ανήλθε το 2003 στο 4% συγκριτικά με το 19% που σημειώσαν οι συνολικές δραστηριότητες της Total και το 29% που επιτεύχθηκε από τη μονάδα εξόρυξης και παραγωγής. Τα λειτουργικά κέρδη της Atofina, μη συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων οικονομικών στοιχείων, μειώθηκαν το 2003 κατά 28%, στα 558 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3%. Οι ετήσιες πωλήσεις του 2003 αυξήθηκαν κατά 2%, στα 27,53 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη έφθασαν τα 3,21 δισ. ευρώ έναντι των 2,89 δισ. ευρώ του 2002. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η εταιρεία αυξήθηκαν το 2003 στα 11,4 δισ. βαρέλια από τα 11,2 δισ. βαρέλια του 2002.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Νιλ ΜακΜάχον, αναλυτής της Sanford C. Βernsteiστο Λονδίνο, της οποίας η μητρική Alliance Capital Management Holding κατέχει το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Total δήλωσε ότι «ξεφορτώνονται ό,τι περιττό έχουν», συμπληρώνοντας «η Total είναι η μοναδική εταιρεία που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και θα ασκήσει πιέσεις στις υπόλοιπες κορυφαίες εταιρίες του παγκόσμιου πετρελαϊκού κλάδου».

Σε γενική κλίμακα, η μονάδα χημικών των πετρελαϊκών εταιρειών είναι η λιγότερο κερδοφόρα. Ενδεικτικό είναι ότι, την περασμένη εβδομάδα, η BP, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, δήλωσε ότι διερευνά διάφορους τρόπους για να ενισχύσει οικονομικά τη μονάδα χημικών της, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2003 παρουσίασε μία κατά 75% πτώση των κερδών της. H μονάδα χημικών της Shell ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο λειτουργικές ζημιές, ύψους 334 εκατομμυρίων δολαρίων συγκριτικά με τα αντίστοιχα περυσινά κέρδη, της τάξεως των 128 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλυτικότερα, οι δραστηριότητες της Atofina που προγραμματίζει να ανεξαρτητοποιήσει η Total διαθέταν το 2003 προσωπικό 20.000 ατόμων και πρόκειται να βρεθεί σε άμεση ανταγωνιστική θέση με τη γερμανική Degussa και τη βελγική Solvay S.A. H μονάδα χημικών της Total, εν τω συνόλω, απασχολούσε το 2003, περίπου, 63.500 υπαλλήλους, ήτοι το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της Total, παγκοσμίως. Οπως επισήμανε ο Μάικλ Ντελαμπόρντ, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινων πόρων της εταιρείας της Atofina, «αντί να διαθέσουμε σε πώληση ένα σημαντικό τμήμα της μονάδας χημικών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα είναι διεθνώς ανταγωνιστική και η οποία θα είναι αυτοδύναμη», συμπληρώνοντας: «όλα είναι πιθανά». Υπενθυμίζουμε ότι προ τετραετίας, η Total σκόπευε να περιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των χημικών κατά δύο δισ. ευρώ, αλλά το πρόγραμμα αυτό εγκαταλείφθηκε υπερ της δημιουργίας ενός «νέου παράγοντα στον κλάδο των χημικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή