H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγοραστική ευφορία δονεί τη Wall Street. Το σκηνικό και η κατεύθυνση της Wall έγιναν πιο θερμά καθώς νέο χρήμα επενδύεται στις αμερικανικές μετοχές. Οπως αποκάλυψαν τα χθεσινά στοιχεία της Strategic Insight, το αδρανές χρήμα επενδύθηκε μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων στις αμερικανικές μετοχές. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν με ρυθμούς-ρεκόρ στα 60 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 56 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2000!!! O δείκτης Standard & Poor’s 500 που περιλαμβάνει τις πολύτιμες μετοχές των 500 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και ο δείκτης Dow Jones των blue ships και ο Nasdaq συνέχισαν χθες το γνώριμο ράλι τους. Οι επενδυτές πιστεύουν τώρα με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η οικονομία αναδύεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι αιτίες που παρεμπόδιζαν την ισχυρή ανάκαμψή της έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται. H σημαντική κυκλική διόρθωση ήδη έχει αρχίσει να αντιστρέφεται με ταχείς ρυθμούς και η υψηλή παραγωγικότητα παρέχει ενδείξεις ότι η δραστηριότητα ενισχύεται ταχύτατα. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ετερόφωτα και χωρίς δικές τους δυνάμεις, ακολουθούν ευτυχώς την κατεύθυνση της Wall, αγνοώντας το ισχυρό ευρώ. Βεβαίως, όλοι ακολουθούν την κατεύθυνση του έξυπνου χρήματος της Wall Street. Και το δολάριο συγκράτησε τα προχθεσινά κέρδη του.

Οι πάντες προεξοφλούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναδίδει πληθώρα καλών στοιχείων και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την αγωνία των Αμερικανών που δυσκολεύονται να βρουν εργασία, παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε! Λοιπόν, τα στοιχεία που καταρτίζει το Conference Board, έδειξαν άνοδο της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών στις 96,8 μονάδες τον Ιανουάριο (από 91,7 τον Δεκέμβριο), ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατεί να βρει δουλειά είναι μεγάλος. Ομως, η ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα που έδωσε μία ακόμη έκθεση της FED, πιστοποιεί την ισχυρή ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες. H εξέλιξη αυτή επηρέασε, επίσης, τη Wall Street όσο και το δολάριο. Οι «ενθαρρυντικές» διαστάσεις ανάκαμψης που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενες μήνες, παίρνουν τώρα νέα δυναμική από την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας και θερμαίνουν τις απαραίτητες ελπίδες. O δείκτης-κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας διατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Και ναι μεν ο Αλαν Γκρίνσπαν και η FED επανέλαβαν ότι έχουν υπομονή να κρατήσουν τα επιτόκια στο 1%, δηλαδή στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των 45 ετών, ωστόσο τα σενάρια περί επιτοκίων δεν λένε να κοπάσουν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι προθεσμιακές αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, καθώς τη μετέφεραν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, οι κορυφαίες τράπεζες δεν έχουν ιδιαίτερα διαφοροποιηθεί. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως από τις 23, τώρα οι δέκα (από τις προηγούμενες οκτώ) την προβλέπουν για το 2005(!!!) και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες διατηρούν την πρόβλεψή τους για το καλοκαίρι. Βεβαίως, όλες, και οι 23, προβλέπουν ότι και στην επόμενη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα: Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να την προβλέπει η Bear Stearns για τον Μάιο του 2004 και τώρα προστέθηκε και η BNP Paribas. Για τον Ιούνιο του 2004 εξακολουθούν να την προβλέπουν οι τράπεζες: Barclays, Deutcshe Bank και η RBS Greenwich Capital, και τώρα προστέθηκε η ABAMRO. Ομως η Bank One τη μετέφερε στον Αύγουστο του 2004 και η J.P Μorgaακόμη αργότερα, τον Νοέμβριο του 2004. Την ίδια πρόβλεψη για τον Αύγουστο του 2004 διατηρούν η Bank of America, η Citigroup και η UBS Securities. Για τον Σεπτέμβριο του 2004 την προβλέπει η MorgaStanley. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, εξακολουθεί να την προσδιορίζει η Daiwa.

Για το 2005 προβλέπουν πλέον την πρώτη αύξηση δέκα τράπεζες: H CSFB, η CIBC World Markets, η Dresdner, η GoldmaSachs (μέσα του 2005), η HSBC (δεύτερο τρίμηνο 2005), η LehmaBrothers (Ιανουάριος 2005), η Merrill Lynch (δεύτερο τρίμηνο 2005) και η Nomura Securities ((Ιανουάριος 2005). Και προστέθηκαν η Mizuho Securities USA (που τη μετέφερε από τον Δεκέμβριο του 2004 στο πρώτο τρίμηνο 2005) και η Countrywide.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή