EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 0,5% η Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο του 2003

O ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία επιταχύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, ενώ σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών τη στιγμή κατά την οποία οι επενδύσεις έδωσαν μία ανάσα στην οικονομία της χώρας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής INSEE, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 0,5%. H εξέλιξη αυτή συμφωνεί με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων. Για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2003, η γαλλική οικονομία, η δεύτερη σε μέγεθος στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, παρουσίασε ρυθμό αύξησης της τάξεως του 0,2%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1993, όπως σημειώνει το ινστιτούτο INSEE. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η επιτάχυνση του ρυθμού στη Γαλλία, το τέταρτο τρίμηνο του 2003 είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης τον χρόνο που μας πέρασε.

Η ιαπωνική ανάκαμψη συνεχίζεται

Η ιαπωνική κυβέρνηση διατήρησε την αισιόδοξη άποψή της για την οικονομική προοπτική της χώρας και κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Σε κυβερνητικό ανακοινωθέν διευκρινίζεται ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας συνεχίζεται χάρις στην αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής, παρόλο που απαιτείται περισσότερος έλεγχος για την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της του γιεν. Στατιστικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται στη μέχρι τώρα εξέλιξη της ιαπωνικής οικονομίας αποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε τον μήνα Δεκέμβριο. H ανοδική πορεία οφείλεται στη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα των λιανικών πωλήσεων και των εστιατορίων.

Στο 2,2% ο ιταλικός πληθωρισμός

Ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 2,2% τον περασμένο Ιανουάριο σε ετήσια βάση, που είναι και ο χαμηλότερος κατά τους τελευταίους 18 μήνες. H εξέλιξη αυτή δίδει μία ανάσα στην ιταλική κυβέρνηση η οποία δέχεται τα πυρά εκ μέρους ενώσεων καταναλωτών, λόγω της αλματώδους ανόδου των τιμών. H διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Ιανουάριο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2002.

Μείωση παραγγελιών στη Γερμανία

Οι παραγγελίες προς τις μεσαίες και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Γερμανίας σημείωσαν πτώση κατά 12,3% το μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία στο Βερολίνο. Για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2003, η πτώση διαμορφώνεται στο 10,3%.

Ενίσχυση ισπανικής βιομηχανίας

Οι παραγγελίες προς την ισπανική βιομηχανία σημείωσαν αισθητή άνοδο το μήνα Δεκέμβριο, γεγονός το οποίο σχετίζεται με την άνοδο της ζήτησης για κεφαλαιουχικά αγαθά. Το ποσοστό αύξησης των παραγγελιών είναι της τάξεως του 10,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2002, όπως αναφέρει η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή