Κύμα φυγής μονάδων και από τις τίγρεις της Ασίας

Κύμα φυγής μονάδων και από τις τίγρεις της Ασίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεταφορά των παραγωγικών μονάδων στην Κίνα δεν γίνεται μόνον «εις βάρος» της Ιαπωνίας, αλλά και άλλων κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα οποία ιαπωνικές βιομηχανίες είχαν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Matsushita, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρονικών ειδών στην Ιαπωνία, η οποία σκοπεύει να κλείσει το 40% των θυγατρικών της στη Νοτιοανατολική Ασία, μεταφέροντας τη δραστηριότητά τους αποκλειστικά στην Κίνα. Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του τμήματος διεθνών δραστηριοτήτων της Matsushita, Γιουκίο Σοτόκου, η εταιρεία θα διατηρήσει -για λόγους ασφαλείας- ορισμένα εργοστάσια σε άλλες χώρες της περιοχής, για την περίπτωση που θα εκδηλωθούν προβλήματα στην Κίνα, όπως για παράδειγμα πολιτικές ταραχές. H εταιρεία εκτιμά επίσης ότι -εξαιρουμένης της Κίνας- οι πωλήσεις της στη Νοτιοανατολική Ασία θα φτάσουν έως το 2006 στα 6,26 δισεκατομμύρια δολάρια -με την τρέχουσα ισοτιμία γιεν – δολαρίου- παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 26%. Ομως, την ίδια περίοδο, η Matsushita εκτιμά ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα υπερτριπλασιασθούν, φθάνοντας στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας – Ιαπωνίας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2003 κατά 34% και η αξία τους ανήλθε στο ποσόν-ρεκόρ των 60,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν δεν υπήρχε το εμπόριο ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Κίνα, η ιαπωνική οικονομία θα είχε παρουσιάσει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2002.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε, πάντως, δύο στοιχεία, εξαιρετικά σημαντικά, έστω και για την απλή πληροφόρηση. O μισθός ενός εργάτη ή μιας εργάτριας στη γραμμή παραγωγής της Pioneer στην Κίνα ανέρχεται στα 95 δολάρια το μήνα και είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο -της ίδιας τάξης απασχόλησης- στη χώρα. Επίσης, από το 1991, όταν άρχισαν να μεταφέρονται σχεδόν μαζικά μονάδες παραγωγής από την Ιαπωνία σε άλλες χώρες της περιοχής της, οι θέσεις εργασίας στις ιαπωνικές βιομηχανίες -μέσα στην Ιαπωνία, βεβαίως- έχουν μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια, ήτοι κατά 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή