Μεγάλη πτώση του ασφαλιστικού κλάδου

Μεγάλη πτώση του ασφαλιστικού κλάδου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απώλειες οδηγήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου, στην ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από μια σειρά εταιρειών, όπως και στη δημοσιοποίηση απογοητευτικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία. Αναλυτικότερα, ο δείκτης Ifo που απεικονίζει το γερμανικό περιβάλλον επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, κατέγραψε τον Φεβρουάριο απρόσμενη πτώση για πρώτη φορά μετά την πάροδο δέκα μηνών, μια εξέλιξη που αιτιολογείται από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της, καθώς, μέχρι στιγμής, είναι αμφίβολη η ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε πτώση οδηγήθηκε, επίσης, ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας, που το 2003 παρουσίασε τις μεγαλύτερες αποδόσεις, δεδομένου ότι επισκιάστηκε από ανησυχίες για την υποτίμηση των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των ετήσιων κερδών της Prudential -που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη Βρετανία- οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση 5,7%, παρασύροντας σε απώλειες και τον ευρύτερο κλάδο. Ενδεικτικό των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Prudential είναι ότι μείωσε το μέρισμά της για πρώτη φορά μετά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μετοχές της γερμανικής Allianz, της γαλλικής Axa, της ολλανδικής Αegoκαι της ελβετικής Swiss Re απώλεσαν το 2,5% με το 3,3% της αξίας τους. H μετοχή της ανταγωνίστριας της Prudential, Aviva, αποδυναμώθηκε κατά 2,6%.

Πέραν τούτου, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αποδοκίμασαν την ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εκ μέρους τριών εταιρειών. Πρόκειται για τις δύο εταιρείες παραγωγής ειδικευμένων χημικών Clariant AG και Rhodia, όπως και για τη γερμανική τράπεζα HVB Group. H μετοχή της Clariant σημείωσε πτώση 8%, καθώς η εταιρεία επιδίωξε την εξασφάλιση 920 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, παρά το ότι η κερδοφορία της αποκαταστάθηκε το 2003 για πρώτη φορά μετά το 2000.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop-100 και FTSE Eurotop-300 παρουσίασαν πτώση 1,01% και 1,1% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,61% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax κατά 1,9%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 απώλεσε το 1,28% της αξίας του και στο Μιλάνο ο δείκτης Mib-30 αποδυναμώθηκε κατά 0,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή