Ρωσία: Μεταρρυθμίσεις βλέπουν οι ξένοι επενδυτές μετά την απομάκρυνση Κασιάνοφ

Ρωσία: Μεταρρυθμίσεις βλέπουν οι ξένοι επενδυτές μετά την απομάκρυνση Κασιάνοφ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η απομάκρυνση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, να ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ξένοι επενδυτές εξέφραζαν χθες έκπληξη για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να την ανακοινώσει ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήτοι λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κίνηση αυτή του προέδρου Πούτιν σηματοδοτεί την πρόθεσή του να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μετά την επανεκλογή του, με δεδομένο ότι ήδη συγκεντρώνει το 80% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ ήταν, πάντως, ιδιαίτερα γνωστός στους ξένους επενδυτές, καθώς είχε διαπραγματευθεί στο παρελθόν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ρωσίας. Ωστόσο, αποτελούσε επίσης σημείο αναφοράς της εποχής του πρώην προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση της «παραίτησής» του να θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη των προθέσεων του κ. Πούτιν να προωθήσει μεταρρυθμιστές, όπως τον υπουργό Οικονομικών Τζέρμαν Γκρεφ, σε θέσεις-κλειδιά.

Οπως τόνιζε χθες ο αναλυτής της Bear Stearns, Τιμ Ας, «ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και ότι οι μεταρρυθμιστές θα προωθηθούν. Βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις αυτές μάλλον θα δημιουργήσουν πτωτικές πιέσεις στις αγορές, αλλά η πτώση των τιμών και των δεικτών ενδέχεται επίσης να θεωρηθεί ως ευκαιρία αγορών…».

Ο αντικαταστάτης του Μιχαήλ Κασιάνοφ, Βίκτορ Κριστένκο, θεωρείται περισσότερο «άνθρωπος του Πούτιν», και αναλυτές αναφέρουν ότι έχει να επιδείξει καλό έργο από τη θητεία του στα υπουργεία Οικονομικών και Φορολογίας καθώς και ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.

Ο αναλυτής της ING, Φίλιπ Πουλ, παρατηρεί: «H αντικατάσταση του Κασιάνοφ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει και στο μέλλον ένα όργανο, το οποίο δεν θα ασκεί πολιτική, αλλά θα υλοποιεί την πολιτική του Κρεμλίνου». O ίδιος συμπλήρωσε ότι η επιλογή του Κριστένκο δεν είναι ενδεικτική της προτίμησης του κ. Πούτιν για κάποια από τις «ομάδες» που λειτουργούν υπό τη σκιά και αποτελούν την «αυλή» του, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει σαφή απόδειξη για τις προθέσεις του… και για την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή τους αναλυτές και τους ξένους επενδυτές, είναι το είδος των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα επιδιώξει ο πρόεδρος Πούτιν μετά την -δεδομένη- επανεκλογή του, στις 14 Μαρτίου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη Ρωσία και το εάν και πώς το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να μετατρέψει την ενίσχυση που έλαβαν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου σε «αειφόρο ανάπτυξη». Παρότι η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 7,3%, συνεχίζει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους της χώρας, με αποτέλεσμα οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές να θεωρούν υψίστης σημασίας την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως στην τραπεζική αγορά, στην αγορά παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των σιδηροδρομικών μεταφορών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα μεγάλα κέρδη της ρωσικής οικονομίας από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς πρέπει να μετατραπούν σε όφελος διαρκείας για την οικονομία της και προσφέρουν σημαντική ευκαιρία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, τονίζουν, ανάλογες προηγούμενες ευκαιρίες αφέθησαν να χαθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή