Απαγόρευσε την εισαγωγή ζωντανών πουλερικών – αβγών από ΗΠΑ η E.E.

Απαγόρευσε την εισαγωγή ζωντανών πουλερικών – αβγών από ΗΠΑ η E.E.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση των αμερικανικών εισαγωγών ζωντανών πουλερικών και αβγών στα κράτη-μέλη της E.E. μέχρι τις 23 Μαρτίου ανακοίνωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αίτιο ήταν η αποκάλυψη σοβαρού κρούσματος της γρίπης των πουλερικών στην Πολιτεία του Τέξας, το οποίο χαρακτηρίσθηκε επικινδύνως μεταδοτικό. Ανάλογη στάση υιοθέτησε η Νότια Κορέα, αν και η κυβέρνηση της χώρας δεν έθεσε συγκριμένα χρονικά όρια στην εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης, ενώ οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι μάλλον και εκείνες θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ. H Ρωσία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά των Αμερικανών εξαγωγέων πουλερικών, αποφάσισε ότι, επί του παρόντος, θα απογορεύσει μόνον τις εισαγωγές που προέρχονται από την Πολιτεία του Τέξας.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, ένας σημαντικός αριθμός πουλερικών βρέθηκε να είναι φορέας μιας «εξαιρετικά μεταδοτικής και συχνότατα θανατηφόρας» μορφής της γρίπης των πουλερικών, αποτελώντας το πρώτο βαρύτατο κρούσμα που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την πάροδο μιας 20ετίας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αυτό το κρούσμα δεν είναι της ιδίας μορφής με αυτήν της επιδημίας πουλερικών που έχει προκαλέσει το θάνατο 22 Ασιατών.

Οι οικονομικές διαστάσεις αυτού του προβλήματος ήδη καθίστανται αισθητές. Περίπου το ένα τέταρτο των εισαγόμενων στην E.E. αβγών προέρχονται από τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας εμπορικές συναλλαγές ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επιπροσθέτως, οι αμερικανικές εισαγωγές ενός 24ώρου νεοσσών αναλογούν στο ήμισυ των συνολικών εισαγωγών των εν λόγω προϊόντων στην E.E. Αν και τα μέτρα απαγόρευσης της E.E. αφορούν το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών σε κοτόπουλα, γαλοπούλες και αβγά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η πλειοψηφία τους πηγάζει από παραγωγείς των ανατολικών, παραθαλάσσιων Πολιτειών των ΗΠΑ και όχι από το Τέξας. Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του επιτρόπου της E.E. περί θεμάτων Υγείας και καταναλωτικών ζητημάτων, Ντέβιντ Μπιέρν, ο οποίος ενημερώθηκε για το επικίνδυνο κρούσμα από τις αμερικανικές αρχές. O κ. Μπιέρν ανακοίνωσε ότι τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να περιοριστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε περιφέρειες του Τέξας, εάν οι αμερικανικές αρχές αποδείξουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εχει, επίσης, απαγορευθεί το αμερικανικό κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας από την E.E., παρά το γεγονός ότι, προς το παρόν, δεν το εισάγουν τα κράτη-μέλη της, λόγω της διαφορετικής πολιτικής της εμβολιασμού σε σχέση με τις ΗΠΑ. H E.E. έχει ήδη μπλοκάρει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου παρουσιάστηκαν τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα της επιδημίας των πουλερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή