H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγωνία των Αμερικανών για την απασχόληση φρέναρε χθες την 4ήμερη ανοδική πορεία της Wall Street και παράλληλα, πυροδότησε κερδοσκοπικές πωλήσεις δολαρίων, με συνέπεια το ευρώ να καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 1% στα 1,2705 δολάρια (από 1,2450 δολάρια της Δευτέρας). Το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την αγωνία των Αμερικανών που δυσκολεύονται να βρουν εργασία!! Λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία που καταρτίζει το Conference Board έδειξαν πτώση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών στις 87,3 μονάδες τον Φεβρουάριο (από 96,48 μονάδες τον Ιανουάριο). Το κρίσιμο πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί έντονα τόσο τη Wall Street όσο και τον Λευκό Οίκο των Μπους και ήδη από χθες έχει παραλύσει ξανά τη Wall. Να επισημανθεί ότι στη μάχη επιβίωσης, όλοι οι τομείς της οικονομίας είχαν αποδυθεί σε μαζικές απολύσεις. Ομως, ήδη, η λαίλαπα των απολύσεων έχει ξεπεραστεί, αλλά η Wall εξακολουθεί να ανησυχεί.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου έσπευσε να τονίσει χθες, επισκεπτόμενος το trading floor της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας J.P. MorgaChase, ότι η επίσημη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου υπέρ της πολιτικής(;) του «ισχυρού δολαρίου» παραμένει. Αλλά κανείς δεν τους πιστεύει… H στήλη επανειλημμένως είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον του Μπους έχει επηρεαστεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων, εγκαταλείποντας την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, ο Τζον Σνόου ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισκέπτεται την τρέχουσα εβδομάδα την Κίνα, με στόχο την ομαλή αποσύνδεση των δύο νομισμάτων. Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η προσοχή και από τις δύο πλευρές με την οποία αντιμετωπίζεται το ιδιαίτερα περίπλοκο αυτό θέμα, καθώς και οι δύο χώρες γνωρίζουν ότι μόνο συντρίμμια θα προκληθούν στην αντίθετη περίπτωση. Το νόμισμα της Κίνας είναι προσδεδεμένο με το δολάριο στην ισοτιμία των περίπου των 8,28 γουάν, από το 1995. Επειδή η Κίνα έχει μεγάλο πλεόνασμα στις εμπορικές της συναλλαγές με την Αμερική, έχει πυροδοτήσει την άποψη ότι το γουάν είναι «υποτιμημένο». H επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα σε ιστορικό ναδίρ αποτελεί πολιτικό ισχυρό όπλο πιέσεων. Να επισημανθεί ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε αλματωδώς το 2002 στα επίπεδα-ρεκόρ των 103 δισ. δολαρίων. Και η πρόβλεψη για νέα μεγάλη αύξηση κατά 20% του ελλείμματος το τρέχον έτος σε νέα επίπεδα-ρεκόρ των 125 δισ. δολαρίων θορυβεί έντονα την Ουάσιγκτον.

Βεβαίως, το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη περί της εμμονής στην πολιτική σύνδεσης της ισοτιμίας δολαρίου/γουάν, καθώς τα πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα αν δεν επαναφέρει το καθεστώς της ελεύθερης διακύμανσης. H Κίνα έχει επωφεληθεί από το καθεστώς σύνδεσης δολαρίου/γουάν, ανοίγοντας τις πόρτες της ορθάνοιχτα, στις ξένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και τη ποιοτική βελτίωση των επιπέδων ζωής για τον κινεζικό λαό.

Το Πεκίνο πιέζεται να καταργήσει σταδιακά το νομισματικό καθεστώς της σύνδεσης αμερικανικού δολαρίου/γουάν, ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου με στόχο το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. H άρνηση του Πεκίνου να συμμορφωθεί με τα δύο κοινά ανακοινωθέντα του G7 έχει οξύνει την πίεση των Αμερικανών βιομηχάνων, καθώς και των πολιτικών του Κογκρέσου. Να σημειωθεί ότι υποκινητές είναι ηγετικοί παράγοντες των Δημοκρατικών, καθώς και των Ρεπουμπλικανών, υποκινούμενοι από μικροπολιτικά οφέλη εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, 80 επιχειρηματικοί Οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν κορυφώσει την κριτική τους κατά της πολιτικής του Πεκίνου, υποστηρίζοντας πως το υποτιμημένο κατά 40% γουάν τους έχει πλήξει θανάσιμα. Οι Αμερικανοί βιομήχανοι συνεχίζουν να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τα υψηλά επίπεδα του δολαρίου, που παρεμποδίζουν τη βελτίωση της βιομηχανίας. H ασφυκτική πίεση των Αμερικανών βιομηχάνων, καθώς και των πολιτικών του Κογκρέσου, καθιστά πολύ ευάλωτο τον Μπους, δεδομένου ότι στον τομέα της βιομηχανίας έχουν χαθεί 2,6 εκατ. θέσεις εργασίας επί της προεδρίας του.

Να θυμίσω ότι στο πρόσφατο ανακοινωθέν των Επτά οικονομικών υπουργών και τραπεζιτών, του Ομίλου των 7 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), που εκδόθηκε στη Φλώριδα των ΗΠΑ, (ξανα)καλεί τις χώρες των οποίων τα νομίσματα στερούνται «flexibility» (δηλαδή δεν διακυμαίνονται ελεύθερα), να αλλάξουν πολιτική, φωτογραφίζοντας ξανά και ξανά κυρίως την Κίνα, καθώς και την Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή