Πακτωλός εκροών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, παρά την άνοδο του ευρώ

Πακτωλός εκροών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, παρά την άνοδο του ευρώ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιτάχυνση, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, χαρακτήρισε το Δεκέμβριο τους ρυθμούς εκροής επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. H καθαρή αξία των εκροών κεφαλαίων -άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου- διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι μόλις 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οπως παρατηρεί στέλεχος της Credit Agricole Indosuez, «οι εκροές επενδυτικών κεφαλαίων δημιουργούν ανησυχία, ιδιαίτερα εάν συγκριθούν με αντίστοιχα στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Εμπειρογνώμονες παρατηρούν ότι οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό για την ανατίμηση του ευρώ κατά τη διάρκεια του 2003. Κι όμως, παρά τα στοιχεία για τις εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, διαπιστώνεται ότι τον ίδιο μήνα το ευρώ κέρδισε 5% έναντι του δολαρίου. Οπως εξηγεί αναλυτής της ABAmro, «η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ -κατά τον τελευταίο μήνα του 2003- δεν συμβαδίζει με τις κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων και θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε τοποθετήσεις τους για την κάλυψη των συναλλαγματικών κινδύνων από την πιθανή, περαιτέρω πτώση του δολαρίου».

Οπως διευκρινίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξάλλου, για το σύνολο του 2003 σημειώθηκαν καθαρές εκροές κεφαλαίων -άμεσων επενδύσεων και χαρτοφυλακίου- από την Ευρωζώνη, αξίας 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι καθαρών εισροών 61,9 δισ. ευρώ το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή