Ανοδικά, με ατμομηχανή τον κολοσσό Aviva

Ανοδικά, με ατμομηχανή τον κολοσσό Aviva

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν τελικώς χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενισχυμένοι κατά κύριο λόγο από την άνοδο της τιμής μετοχής του βρετανικού ασφαλιστικού κολοσσού της Aviva, καθώς και των μετοχών των κλάδων της καπνοβιομηχανίας, των τροφίμων και των ποτών. Το επενδυτικό κοινό στράφηκε χθες σε αυτούς, επιδιώκοντας τοποθετήσεις «εκ του ασφαλούς», ενώ επικρατούσε ανησυχία για τις επιπτώσεις σε μετοχές άλλων κλάδων, περισσότερο εκτεθειμένων στον οικονομικό κύκλο και στην εξέλιξή του. O λόγος για νέα στοιχεία, τα οποία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας ότι δικαίως οι εξαγωγείς της Ευρωζώνης «άγχονται» για το ισχυρό ευρώ, για το οποίο μάλιστα ο ίδιος ο καγκελάριος Σρέντερ απηύθυνε χθες έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα ελέγχου της ισχύος του – με άλλα λόγια, να αποφασίσει και να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της δανεισμού.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ευνοημένος ήταν επίσης χθες ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με έντονες πλέον τις φήμες περί ενός νέου γύρου αναδιάρθρωσής του, με επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις. O εν λόγω κλάδος, ο οποίος μετά την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών το 2000, τη συσσώρευση υπέρογκου δανεισμού, αλλά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, έχει βάλει πλέον τα οικονομικά του σε… τάξη, εμφανίζει και πάλι ιδιαίτερο «χρηματιστηριακό» ενδιαφέρον. Χθες, για παράδειγμα, η Vivendi είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να ενισχύεται κατά 4%, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι η Vodafone θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της θυγατρικής της, της κινητής τηλεφωνίας, SFR. Επίσης, ο ολλανδικός κολοσσός της ΚΡείδε την τιμή της μετοχής του να ενισχύεται κατά 1,7%, ύστερα από αναφορές στον Τύπο, πως επίκειται εξαγορά του από τη France Telecom, πληροφορία την οποία πάντως διέψευσε η γαλλική εταιρεία.

Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 3,4%, σημείωσε επίσης η τιμή της μετοχής του βρετανικού ασφαλιστικού κολοσσού Aviva, ο οποίος ανακοίνωσε ικανοποιητική αύξηση κερδών για το 2003 αλλά και σημαντική αύξηση του μερίσματος που θα διανείμει, ενώ παρουσίασε επίσης θετική την προοπτική του για φέτος. H τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, η Heineken, είδε επίσης τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται χθες, κατά 3,7%, παρά την προειδοποίησή της ότι το ισχυρό ευρώ ενδέχεται να πλήξει φέτος την κερδοφορία της. H εταιρεία ανακοίνωσε πάντως κέρδη για το 2003, στο πλαίσιο των προβλέψεων των αναλυτών.

Ωστόσο, πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν χθες πολλές τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Barclays ότι δεν θα διανείμει μέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή