Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για εξαγορές – συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για εξαγορές – συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μέχρι στιγμής μη ευοδωθείσα προσπάθεια της ολλανδικής ΚΡνα εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας mmO2 αλλά και η πρόσφατη, αξίας ρεκόρ εξαγορά των 41 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες στις αγορές ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των τηλεπικοινωνιών αρχίζει εκ νέου να διακατέχεται από τη μανία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Οι εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη εμφανίζονται πλέον να έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα της τελευταίας τριετίας, τα οποία συνδέονταν κυρίως με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών τους και με τα συσσωρευμένα χρέη τους, διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και έχουν εξυγιάνει τα οικονομικά τους, ενώ η επενδυτική δραστηριότητά τους παραμένει περιορισμένη και οι διοικήσεις τους δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμες να επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές, με τη μορφή, φυσικά, των αυξημένων μερισμάτων.

Οπως αναφέρεται, λοιπόν, σε πρόσφατη έκθεση της GoldmaSachs: «Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να διατηρούν όλο αυτό το ρευστό, μέσω του οποίου αντλούν εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και τίποτα περισσότερο…». H επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια των ετών 2003, 2004 και 2005, ο ευρωπαϊκός κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα συσσωρεύει ετησίως διαθέσιμα κεφάλαια αξίας άνω των 150 δισ. δολαρίων.

Εμπειρογνώμονες, ανάμεσά τους και επενδυτικοί τραπεζίτες, αναφέρουν πως «σε ό,τι αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν το 2004…».

Ωστόσο, ορισμένα ανώτατα στελέχη του κλάδου, τα οποία συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στις Κάννες, όπου πραγματοιποιήθηκε η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως, που φέρει την ονομασία 3GSM World Congress, τόνισαν την ανάγκη «προσεκτικών κινήσεων». Οπως υποστήριξαν, οι μέτοχοι, οι οποίοι «κάηκαν» από τις υψηλές φιλοδοξίες του κλάδου στο πρόσφατο παρελθόν, φιλοοδοξίες που «κατέληξαν» μαζί με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών, «βάζουν τώρα φρένο» στις όποιες, νέες, επεκτατικές βλέψεις των διοικήσεών τους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αρολυν Σαρίν, του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ο οποίος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους στις Κάννες ότι δεν απογοητερύθηκε ιδιαίτερα όταν η Cingular κατέληξε να εξαγοράσει τελικώς την AT&T Wireless αντί της Vodafone, έναντι μάλιστα 41 δισ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές έχουν ερωτήματα για το γεγονός ότι ο κ. Σάριν άφησε να χαθεί αυτή η ευκαιρία, που θα προσέφερε στη Vodafone τον «έλεγχο» της αμερικανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Οπως παρατήρησε στέλεχος, το οποίο έχει επαφές με τη διοίκηση της Vodafone, στον βρετανικό κολοσσό υπήρξε κάποια απογοήτευση για το γεγονός -της «απώλειας» της AT&T Wireless- καθώς ήταν ορισμένοι από τους μετόχους, αλλά και το κυρίαρχο αίσθημα στην αγορά που έβαλαν φρένο τελικώς στις φιλοδοξίες του κ. Σαρίν. O τελευταίος δηλώνει επίσης το ενδιαφέρον του για την αγορά τηλεπικοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείει και μια προσφορά για την Vivendi ή για την αμερικανική Verizon.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ενδεικτική της κινητικότητας που αναπτύσσεται στον κλάδο, η France Telecom αναγκάσθηκε χθες να διαψεύσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την ολλανδική KPN. Ομως, όπως υποστηρίζεται από το ρητό… «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή