Heineken: πρόβλημα το αδύναμο δολάριο

Heineken: πρόβλημα το αδύναμο δολάριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμστερνταμ. Αμετάβλητα παρέμειναν τα κέρδη της Ηeinekeγια το 2003, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της, επαληθεύοντας τις προβλέψεις των αναλυτών? ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το εξασθενημένο δολάριο θα επιφέρει μείωση στα κέρδη του τρέχοντος έτους. Σε δηλώσεις του ο Ρόνι Ράις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, της τρίτης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μόνον το δολάριο θα επιφέρει ελάττωση των λειτουργικών κερδών της Ηeinekeκατά 130 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών κατά 85 εκατομμύρια ευρώ και αυτές οι συνέπειες δεν θα αντισταθμιστούν από την αύξηση των οργανικών κερδών. Οπως καθίσταται εμφανές, τα καθαρά κέρδη της ζυθοποιίας θα περισταλούν το 2004, ενώ και για το 2005 υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν κατά 51 εκατομμύρια ευρώ εάν το δολάριο εξακολουθήσει να παρουσιάζεται αδύναμο.

Οπως επεσήμανε ο κ. Ράις, το ευρώ εμφάνισε άνοδο και έναντι άλλων νομισμάτων, τα οποία έχουν ιδιαίτερο βάρος για τη Heineke- σημειωτέον ότι η εταιρεία υπερηφανεύεται για το ότι επεξεργάζεται σχεδόν όλες τις μπίρες της στην έδρα της, στην Ολλανδία. Οι αναλυτές θεώρησαν τις προοπτικές της ζυθοποιίας χειρότερες από τις αναμενόμενες, ενώ χθες η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 2%, στα 31,73 ευρώ, στις 11.00 ώρα Γκρίνουιτς στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Οπως υπογράμμισε ο Θις Μπερκέλντερ, αναλυτής της Petercam, αν και η απόδοση της Ηeinekeείναι εξαιρετική ειδικά σε αντίξοες συνθήκες αγορών, η εταιρεία δεν παύει να είναι περισσότερο από ποτέ εκτεθειμένη στις κινήσεις του δολαρίου.

Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διευθύνων σύμβουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική αγορά, η οποία ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς το 2004, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για την όποια συνολική εκτίμηση του έτους. Από πλευράς του, ο γενικός οικονομικός διευθυντής Ρενέ Χουφτ Γκραάφλαντ δήλωσε ότι η Ηeinekeαναμένει πωλήσεις κατά 5% υψηλότερες στις ΗΠΑ για το τρέχον έτος, καθώς η εταιρεία έχει ιδιαίτερη απήχηση στις βορειοανατολικές πολιτείες.

Ειδικότερα, όσον αφορά το παρελθόν έτος, η Ηeinekeεμφάνισε καθαρά κέρδη 798 εκατομμυρίων ευρώ, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Τα δε κέρδη προ φήμης, πελατείας και αποσβέσεων ανήλθαν σε 806 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 795 εκατομμυρίων του 2002. Οσοι αναλυτές είχαν ερωτηθεί από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς για να προβλέψουν τα αποτελέσματα της Heineken, είχαν αναφέρει ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 795 εκατομμύρια ευρώ και τα λειτουργικά στο 1,3 δισ. ευρώ. Τελικώς τα λειτουργικά διαμορφώθηκαν στο 1,22, ενώ εξαιρουμένων των εκτάκτων εγγραφών στο 1,33 δισ. ευρώ. Οι δε πωλήσεις της έφθασαν τα 9,25 δισεκατομμύρια εν συγκρίσει με τα 8,48 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003, ενώ το μέρισμα ορίστηκε στα 40 λεπτά ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι πωλήσεις της Ηeinekeεπλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, τον πόλεμο στο Ιράκ, τον δριμύ χειμώνα στη Βόρειο Αμερική, καθώς και τις επιπτώσεις του ιού της άτυπης πνευμονίας, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν τα ευνοϊκά αποτελέσματα που είχε στην κατανάλωση το ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή