Στη σκιά των αρνητικών στοιχείων από τις ΗΠΑ

Στη σκιά των αρνητικών στοιχείων από τις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν, χθες, οι περισσότεροι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά την ανησυχία που κυριάρχησε από την ανακοίνωση απαισιόδοξων οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, όπως και για ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χρηματιστηριακές αγορές της Ζυρίχης και της Μαδρίτης σημειώθηκε περιορισμένη πτώση, της τάξεως του 0,24% και 0,06%, αντίστοιχα. Αξιόλογες απώλειες κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Από την άλλη πλευρά, ο πετρελαϊκός κλάδος κινήθηκε σε θετική τροχιά, λόγω της αναβάθμισής του από την κατηγορία «underweight» στην «overweight» εκ μέρους της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας J. P. Μorgan.

Αναλυτικότερα, η πτώση των αμερικανικών παραγγελιών στα διαρκή αγαθά εντός του Ιανουαρίου και το αρνητικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ παρέσυραν, προσωρινά, τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε μικρές απώλειες. Σημειωτεόν ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των προαναφερθεισών παραγγελιών.

Ο τραπεζικός κλάδος της Γηραιάς Ηπείρου επισκιάστηκε από τα αποτελέσματα της δεύτερης μεγαλύτερης στεγαστικής τράπεζας στη Βρετανία, Abbey National, η οποία ανακοίνωσε προ φόρων ζημίες για το 2003, οι οποίες ήταν κατά το πενταπλάσιο υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. H μετoχή της υποχώρησε μέχρι και 13,6%. Παράλληλα, η μεγαλύτερη του 2,5% πτώση της μετοχής της HVB επιδείνωσε το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στον εν λόγω κλάδο. Μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά τρία δισ. ευρώ, επικαλούμενη την επιτακτική ανάγκη απορρόφησης απομειώσεων που συντελέστηκαν σε ορισμένες επενδύσεις της. H αβέβαιη προοπτική ανάπτυξης της Cap Gemini, που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, επισκίασε τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη της για το 2003. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της απώλεσε το 8% της αξίας της.

Αντίθετα, κέρδη της τάξεως του 4,8% κατέγραψε η μετοχή της Adecco, καθώς η απειλή λογιστικών προβλημάτων φαίνεται να υποχωρεί. H μεγαλύτερη εταιρεία εύρεσης προσωρινών θέσεων εργασίας καθησύχασε του επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι οι δυο μεγαλύτεροι μέτοχοί της παραμένουν «πιστοί» σ’ αυτήν και ότι οι δραστηριότητές της εξακολουθούν να είναι υγιείς. Ανοδο της τάξεως του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell. Εν κατακλείδι, ο δείκτης FTSE Eurotop-100 σημείωσε οριακή άνοδο, της τάξεως του 0,09%, ενώ στο Λονδίνο, ο γενικός δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,12%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax παρουσίασε άνοδο 0,31% και, στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,32%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή