EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nestle: αύξηση πωλήσεων το 2003 λόγω… καύσωνα

Η Nestle, ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, κατόρθωσε να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους, το 2003, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 5,1%. Κατά τη γνωστοποίηση της οικονομικής της αποδόσεως, η Nestle εξέφρασε την άποψη ότι και το 2004 θα είναι χρονιά ικανοποιητικής κερδοφορίας, αλλά παρά την αισιοδοξία αυτή, οι επενδυτές προέβησαν στην πώληση μετοχών, διότι ανέμεναν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τον ελβετικό όμιλο τροφίμων. Αναλυτές της αγοράς δήλωσαν ότι η οικονομική απόδοση της Nestle, τον περασμένο χρόνο, διεμορφώθη σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. Εξέφρασαν δε ικανοποίηση και τόνισαν τις δυσκολίες που παρατηρούνται στο σημερινό διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην αύξηση των πωλήσεων της Nestle συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και καύσωνας το περασμένο καλοκαίρι, που «άνοιξε την όρεξη» των καταναλωτών για τα παγωτά και τα εμφιαλωμένα νερά της ελβετικής επιχειρήσεως. Τα καθαρά κέρδη της Nestle στον κλάδο της παραγωγής καφέ, των προϊόντων Maggi και του εμφιαλωμένου νερού Perrier διεμορφώθησαν στα 6,21 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, του περασμένου έτους ήταν κάπως δυσκολότερο από απόψεως κερδοφορίας, λόγω της αυξήσεως της τιμής διαφόρων προϊόντων που είχε εξαγγείλει στις αρχές του 2003 η Nestle. O διευθύνων σύμβουλος της Nestle, Πέτερ Μπράμπεκ, σε δηλώσεις του εξέφρασε αισιοδοξία, την οποία αιτιολόγησε λέγοντας ότι η κερδοφορία του ομίλου το 2004 θα είναι καλύτερη χάρις στις «εξαιρετικές» συνθήκες στις αγορές των ΗΠΑ και της Λ. Αμερικής.

Ζημίες για Abbey Νational

Πτώση μέχρι καί 14% σημείωσε χθες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η τιμή μετοχής της Abbey National, της δεύτερης σε μέγεθος στεγαστικής τράπεζας της Βρετανίας. H πτωτική πορεία άρχισε μόλις η Abbey National ανακοίνωσε για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ζημίες με παράλληλη γνωστοποίηση ότι το 2004 θα είναι δύσκολη χρονιά για τις κύριες επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Λεπτομερέστερα, οι ζημίες της Abbey National έφθασαν πέρυσι τα 686 εκατομμύρια στερλίνες, ξεπερνώντας αισθητά τις προβλέψεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ανέμεναν ζημίες 143 εκατ. στερλινών. Σημειωθήτω ότι πέρυσι η Abbey National είχε παρουσιάσει ζημίες 947 εκατ. στερλινών.

Ανοδος κερδοφορίας για Lafarge

H Lafarge, η πρώτη σε μέγεθος τσιμεντοποιία στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες αισθητή άνοδο της κερδοφορίας της το 2003 καί τόνισε ότι και το τρέχον έτος αναμένει ικανοποιητική διαμόρφωση των λειτουργικών της κερδών. H σχετική ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Λεπτομερέστερα τα καθαρά κέρδη της Lafarge σημείωσαν άνοδο πέρυσι κατά 60% στα 728 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο είναι αποτέλεσμα της απόδοσης κεφαλαίου και σε διαφοροποιήσεις των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Τα λειτουργικά κέρδη της από απλές καθημερινές δραστηριότητες, αντιθέτως, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 9%, στο 1,93 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ισχυρή τιμή του ευρώ. H Lafarge, η οποία διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες σε 75 χώρες στον κόσμο, αναφέρει σε ανακοινωθέν της ότι αναμένει εφέτος άνοδο λειτουργικών κερδών. Στηρίζει, δε, την αισιοδοξία της στη βελτίωση των συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές και στον τερματισμό του σκληρού ανταγωνισμού των τιμών στη Γερμανία.

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η Axa

H γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Axa ξεπέρασε τις προβλέψεις αναφορικά με την οικονομική της απόδοση το 2003 και βελτίωσε την κερδοφορία της χάρις στον περιορισμό των δαπανών της και στην άνοδο των κερδών της στον κλάδο των ακινήτων και των ζημιών. H Axa, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη από απόψεως πωλήσεων το 2003, σημείωσε καθαρά κέρδη 1,005 δισ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 949 εκατ. ευρώ το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή