Τις σοβαρότερες ζημίες στην ιστορία της είχε πέρυσι η HVB

Τις σοβαρότερες ζημίες στην ιστορία της είχε πέρυσι η HVB

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. Την αρωγή των μετόχων της θα ζητήσει η γερμανική τράπεζα HVB, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την απομείωση ορισμένων επενδύσεων της? η απομείωση αυτή ήταν και ο λόγος, που το πιστωτικό ίδρυμα εμφάνισε πέρυσι τις σοβαρότερες ζημίες στην ιστορία. H συγκεκριμένη τράπεζα, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, χρειάζεται τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει και θα ενδυναμώσει τη θέση της σε τυχόν συνομιλίες συγχώνευσης? ωστόσο, χθες η τιμή της μετοχής της υποχώρησε, κυρίως εξαιτίας του προβληματισμού των επενδυτών για μελλοντικές ζημίες και για το επαχθές καθήκον της αναδιοργάνωσής της. «Επιθυμούμε διακαώς να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στη Γερμανία αλλά και πέραν αυτής», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τραπέζης Ντίτερ Ράμπλ, αναθερμαίνοντας τη φημολογία ότι η HVB θα χρησιμοποιήσει αυτήν την αύξηση κεφαλαίου, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για μία συγχώνευση.

Χθες, η τιμή της μετοχής της HVB στις 12.30 ώρα Γκρίνουιτς απώλεσε άνω του 3% της αξίας της και διαμορφώθηκε στα 17,94 ευρώ, καθιστάμενη η δεύτερη πιο εξασθενημένη τραπεζική μετοχή με πρώτη εκείνην της βρετανικής Abbey National, η οποία κατρακύλησε 14% λόγω των υψηλότερων από τις αναμενόμενες ζημίες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υφίστανται έντονες πιέσεις να εναρμονιστούν με τη διαδικασία συσπείρωσης στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επίδοξοι αγοραστές αποφεύγουν επιμελώς τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα, φοβούμενοι ότι η αναδιοργάνωσή τους θα απαιτήσει χρόνο και χρήματα. Σημειωτέον ότι οι γερμανικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αδύναμων της Γηραιάς Ηπείρου με κριτήριο τα κέρδη και την κεφαλαιοποίησή τους.

Οσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου της HVB, η τελευταία θα προσφέρει 214,4 εκατομμύρια νέες μετοχές στην τιμή των τουλάχιστον 14 ευρώ η κάθε μία, ήτοι σε μία τιμή μειωμένη κατά 24,3% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Σε αντίστοιχες κινήσεις είχαν προβεί και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας το παρελθόν έτος, όπως η Allianz, η μητρική της Dresdner Bank, η αντασφαλιστική Munich Re, καθώς και η Commerzbank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Οι ανωτέρω ενίσχυσαν τα λογιστικά τους βιβλία με εκδόσεις μετοχών και πώληση μετοχών, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από επενδυτές για να αποκαταστήσουν τις τεράστιες απομειώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις περιπτώσεις υποβάθμισής τους από τις διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HVB, Ντίτερ Ράμπλ, εφήρμοσε δραστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της τράπεζας, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα προ ενός έτους. Μεταξύ άλλων, επώλησε τη μονάδα καταναλωτικών δανείων Norisbank, εισήγαγε μέρος της Bank of Austria στο χρηματιστήριο και αυτονόμησε τη στεγαστική τράπεζα Hypo Real Estate. H HVB έκλεισε το 2003 με καθαρές ζημίες 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ήταν και οι υψηλότερες για γερμανική τράπεζα, ενώ είχε προβεί σε απομειώσεις 2 δισ. ευρώ? επιπλέον, προχώρησε σε ακύρωση του μερίσματός της για δεύτερη συνεχή χρονιά, όταν οι ανταγωνίστριές της ενίσχυαν τα δικά τους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν αναλυτές, τα αποτελέσματα της HVB φανερώνουν ευκρινώς την αδυναμία της παρά τον θριαμβευτικό τόνο στις ανακοινώσεις της διοίκησής της. Αλλωστε, απαιτείται ακόμα αρκετό ξεκαθάρισμα σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων, κάτι το οποίο θα μένει να ολοκληρωθεί στο μέλλον, αποδεικνύοντας ότι η Γερμανία εξακολουθεί να συνιστά μία δύσβατη αγορά για τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή