ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισροές, 47 δισ. δολαρίων για αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία τον Ιανουάριο

Καθαρές εισροές, ύψους 47 δισ. δολαρίων, παρουσίασαν τον Ιανουάριο τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία, χάρη στο ράλι της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Lipper Inc.. Σημειωτέον ότι την τελευταία φορά που σημειώθηκαν καθαρές εισροές ανάλογου ύψους και, συγκεκριμένα, της τάξεως των 48,3 δισ. δολαρίων ήταν το Φεβρουάριο του 2000. Μάλιστα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2000 είχαν σημειωθεί εντυπωσιακές εισροές στα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία, ενώ τον Μάρτιο του ιδίου έτους συντελέστηκε το σκάσιμο της φούσκας στον αμερικανικό κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις στα μετοχικά αμοιβαία που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2004 αντικατοπτρίζουν εποχικά φαινόμενα και την πρόθεση των επενδυτών να επωφεληθούν από την ανοδική χρηματιστηριακή αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 60%, ενώ, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μηνός κατέγραψε άνοδο 3%. Κέρδη έχουν σημειώσει και οι υπόλοιποι κορφυφαίοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Παράλληλα, ως εποχικά φαινόμενα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ετήσιες και τριμηνιαίες εισφορές των συνταξιοδοτικών ταμείων. Οπως, όμως, επισήμανε ο Ντόναλντ Κάσιντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lipper, οι συνθήκες διαφέρουν από το 2000, καθώς «τα στοιχεία του τελευταίου Ιανουαρίου ήταν ικανοποιητικά σ’ ό,τι αφορά όλους τους κλάδους. Αλλά, υπήρξαν και κάποιοι εποχικοί παράγοντες που έπαιξαν ρόλο και, ως εκ τούτου, δεν ανησυχούμε για την ενδεχόμενο ύπαρξης μίας ακόμη φούσκας»…

Εκροές για τις 11 εταιρείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο σκανδαλολογίας

…Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Lipper, 11 εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που βρέθηκαν στο επίκεντρο σκανδαλολογίας για τη διεκπεραίωση αμφιλεγόμενων συναλλαγών παρουσίασαν συνδυασμένες εκροές, ύψους 17,5 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της προαναφερομένης περιόδου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γουίλιαμ Ντόναλντσον, ο οποίος προωθεί μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι είναι ικανοποιημένος με την πορεία του έργου της επιτροπής. Υπενθυμίζουμε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτζερ, έθεσε στο στόχαστρο μια σειρά επενδυτικών τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, κυρίως, λόγω της ευνοϊκής συμπεριφοράς τους απέναντι σε επιλεγμένους πελάτες εις βάρος των υπολοίπων και της αγοράς. Σε γενική κλίμακα, η μέχρι στιγμής θητεία του κ. Ντόναλντσον ήταν αρκετά περιπωτειώδης, εφόσον ήταν αναγκασμένος να φέρει εις πέρας ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, μετά το ξέσπασμα του λογιστικού σκανδάλου της Enron.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή