Οι εκκλήσεις για τα ευρωεπιτόκια πεισμώνουν την EKT

Οι εκκλήσεις για τα ευρωεπιτόκια πεισμώνουν την EKT

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα ενδέχεται να επιφέρουν οι εκκλήσεις Ευρωπαίων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας η EKT δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια και αντίθετα θα τα διατηρήσει σταθερά μέχρι τα τέλη του έτους, έστω κι αν πολλοί εκτιμούν ότι θα ήταν σκόπιμη μια μείωσή τους σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου του ευρώ.

Ο Γερμανός καγκελάριος, πάντως, δεν δίστασε να ασκήσει πιέσεις αυτήν την εβδομάδα επικαλούμενος τις επιπτώσεις που επιφέρει η ενίσχυση του ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές. «Οποτεδήποτε γίνονται απροκάλυπτες οι εκκλήσεις για μειώσεις των επιτοκίων, η EKT πεισμώνει επειδή αν ανταποκρινόταν θα φαινόταν ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της», τονίζει ο Μάικλ Σούμπερτ της Commerzbank της Φρανκφούρτης. Είναι γεγονός ότι η EKT υπεραμύνεται σθεναρά της ανεξαρτησίας της, την οποία άλλωστε κατοχυρώνει η σχετική συνθήκη. Είναι παροιμιώδης η σχετική δήλωση του πρώτου προέδρου της Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ότι φτάνουν στ’ αφτιά του όσα λένε οι πολιτικοί περί της EKT, αλλά ο ίδιος δεν τους δίνει σημασία.

Πυρά κατά Σρέντερ

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ζώνης Ευρώ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την EKT ότι δεν ανταποκρίνεται δεόντως στις ανάγκες της οικονομίας της Ζώνης Ευρώ. Την εβδομάδα αυτή εκτός από τον κ. Σρέντερ, εκκλήσεις για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων απηύθηναν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών BDI αλλά και ο Ιταλός υφυπουργός Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο. H παρέμβαση του κ. Σρέντερ, όμως, προσείλκυσε ιδιαίτερα τα βέλη με τους περισσότερους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για «πολιτική αδυναμία», για «απόπειρα αποπροσανατολισμού της γερμανικής κοινής γνώμης» και «για αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας δεν απορρέουν από τη νομισματική πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Οσκαρ Λαφοντέν, απηύθηνε επανειλημμένως εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων σε μια εποχή διαρκούς υποχώρησης του ευρώ και τελικά ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα του με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή