ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: πτώση ανεργίας με ερωτήματα

Ελαφρά πτώση σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία, τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός το οποίο προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση τη δυνατότητα να πανηγυρίσει την ανάκαμψη. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η έστω και ελαφρά βελτίωση στην αγορά εργασίας τον περασμένο μήνα αποτελεί καθαρώς τεχνητή λύση. Σύμφωνα με αυτούς, η ελαφρά πτώση του αριθμού των ανέργων οφείλεται κυρίως στη μετακίνηση ατόμων από τους καταλόγους ανεργίας και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την εκτίμηση αυτή απέρριψε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Φρανσουά Φιγιόν, εν όψει των επικειμένων περιφερειακών εκλογών, οι οποίες θα αποτελέσουν πρόκληση για την κυβέρνηση Ραφαρέν, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε πτώση τον Ιανουάριο στο 9,6% έναντι 9,7% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι και ονομαστικώς ο Μαρκ Τουατί, της Natexis Banques Populaires, δήλωσαν ότι «παρά την οικονομική ανάκαμψη στη Γαλλία η προοπτική της απασχόλησης στη βιομηχανία εμφανίζεται αρνητική».

Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου για να εμφανίσει καλή εικόνα, εν όψει των περιφερειακών εκλογών.