Αντίθετος στη μείωση των ευρω-επιτοκίων ο κ. Γκαργκάνας

Αντίθετος στη μείωση των ευρω-επιτοκίων ο κ. Γκαργκάνας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλας Γκαργκάνας, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια και ότι το ισχυρό ευρώ δεν εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ, υιοθετώντας την αντίθετη ακριβώς θέση από εκείνην του Γερμανού καγκελάριου και του Γάλλου πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Γκαργκάνας υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη και δεν υπάρχει τίποτε που να πρέπει να αλλάξει», ενώ, επικαλούμενος την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ασία, δήλωσε πεπεισμένος ότι «συνολικά η ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ το τρέχον έτος θα είναι καλύτερη από 1,6%». Σε ό,τι αφορά την υψηλή ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχει προσελκύσει πάρα πολύ την προσοχή» και τόνισε ότι πρέπει να την εξετάζει κανείς σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο της για να μην ανησυχεί. Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να σχολιάσει τον πληθωρισμό της Ζώνης Ευρώ για τον οποίο προέβλεψε ότι θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο κ. Σρέντερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα εξετάζοντας μια χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Την ίδια ακριβώς έκκληση απηύθηνε μία ημέρα αργότερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν.

Η παρέμβαση του κ. Σρέντερ προκάλεσε την αντίδραση της ένωσης γερμανικών τραπεζών που επέκριναν χθες τον Γερμανό καγκελάριο επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της EKT τείνουν να αποσταθεροποιούν τα νομίσματα. «H EKT έχει έως τώρα ακολουθήσει μια επιτυχή πολιτική που στοχεύει στη σταθερότητα», τόνισε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, Μάνφρεντ Βέμπερ, και προσέθεσε ότι το σύστημα κεντρικών τραπεζών δεν πρέπει να δεχθεί την πολιτική καθοδήγηση είτε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Τόμας Στεγκ, αντέκρουσε την κατηγορία ότι ο Γερμανός καγκελάριος επεχείρησε να παρέμβει στο έργο της EKT και ισχυρίσθηκε ότι τα σχόλια του κ. Σρέντερ αφορούσαν γενικότερα τον αντίκτυπο που έχει το κόστος του δανεισμού στις εξαγωγές και τις εισαγωγές.

Τη στιγμή, πάντως, που εντείνονται οι πιέσεις για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ο πληθωρισμός της Ζώνης Ευρώ διολίσθησε τον Φεβρουάριο στο 1,6% και τον Ιανουάριο οι τιμές της Ζώνης Ευρώ υποχώρησαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, λιγότερο ενθαρρυντικό εμφανίζεται τον Φεβρουάριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Ζώνη Ευρώ με σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχωρεί στο 0,01 από το 0,11 του Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή