Κινητικότητα σε Vodafone και France Telecom

Κινητικότητα σε Vodafone και France Telecom

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα τελευταία δύσκολα χρόνια για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, με την περιστολή της ζήτησης, την εξασθένηση των μετοχών και την ελάττωση των επενδύσεων, το μέλλον διαγράφεται πιο ευοίωνο? σε μία γενική εκτίμηση των αναλυτών του κλάδου, οι εταιρείες βρίσκονται σε καλύτερη «φυσική κατάσταση», ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται συγκρατημένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δρομολογήσουν μεν εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά με πολλή προσοχή για να αποφύγουν ατοπήματα του παρελθόντος. Παράλληλα, μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, όπως η France Telecom και η Vodafone, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, αποσκοπώντας στην αύξηση των κερδών τους μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διασφάλιση αποδόσεων για τους μετόχους τους.

ΑΤ&Τ Wireless

Από πλευράς της η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με παρουσία σε 28 χώρες και 130 εκ. συνδρομητές, έχει μόλις αποσυρθεί από το «πεδίο της μάχης». Στο πεδίο αυτό με αντίπαλο την αμερικανική Cingular διεκδικούσε την, επίσης, αμερικανική AT&T Wireless, αλλά δεν την κατέκτησε. Με το ιστορικό των μεγάλων εξαγορών του προκατόχου του Κρις Τζεντ, ο νέος επικεφαλής της Vodafone καλείται να υπερασπιστεί τις επιλογές του. O Αρούν Σαρίν διαβεβαίωσε τους θερμόαιμους επενδυτές ότι δεν επρόκειτο για «ήττα», αλλά για μία σώφρονα απόφαση όσον αφορά το τίμημα σχετικά με την AT&T Wireless.

Προφανώς, προσπαθεί να διαψεύσει όσους χαρακτήρισαν τη μάλλον βεβιασμένη κινητοποίησή του για την AT&T Wireless ως τη «Μεγάλη Απόδραση». H απόφασή του να μην κοινοποιήσει το ύψος της προσφοράς, η οποία ελέγετο ότι έφθανε τα 38 δισ. δολάρια, δημιούργησε την εντύπωση ότι ήταν έτοιμος να καταβάλει υψηλό τίμημα απλώς και μόνο για τον έλεγχο μιας αποδυναμωμένης αμερικανικής εταιρείας, ενώ διαθέτει ήδη το 45% στη VerizoWireless, την πρωτοπόρο της αγοράς ασύρματων τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Αν και ο Αρούν Σαρίν επιδιώκει μετά ζήλου να μεταφέρει το σήμα της Vodafone στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μετριοπαθείς αναλυτές τον είχαν προειδοποιήσει ότι η AT&T Wireless δεν ήταν το ενδεδειγμένο όχημα. Αντιθέτως, η απόκτηση της τελευταίας από τη Cingular αντί 41 δισ. δολαρίων είχε νόημα και σε επίπεδο δραστηριοτήτων αλλά και μείωσης κόστους. «Ουδείς αμφισβητεί ότι η AT&T Wireless συνιστά περιουσιακό στοιχείο στρατηγικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Σαρίν. «Ωστόσο, ακόμα και ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο έχει μια τιμή και εμείς μια στρατηγική». Πάντως, δεν παύει να ενδιαφέρεται για την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείει μια προσφορά για τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας SFR της Vivendi. Επιπλέον, τόνισε με έμφαση ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα τα νέα προϊόντα να πρωτοστατήσουν στην αύξηση εσόδων και κερδών. Αλλωστε, όπως επεσήμανε, «με αυτόν τον τρόπο θα επιστραφούν τα χρήματα στους ανθρώπους, που επένδυσαν σε μας και έδειξαν μεγάλη υπομονή». Τον Οκτώβριο, η Vodafone θα εισαγάγει στην αγορά τις υπηρεσίες πολυμέσων για κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς. Τα τηλέφωνα αυτά αναλόγως της κατηγορίας τους θα απευθύνονται σε συνδρομητές υψηλών, μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων.

Γαλλο-ολλανδικό φλερτ

Σε έντονη κινητικότητα τελεί και ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών της France Telecom, o οποίος διέψευσε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει την ανταγωνίστριά της ολλανδική KPN. Πάντως, το βέβαιον είναι ότι η France Telecom επιθυμεί να επενδύσει στην τεχνολογία ευρείας ζώνης. Οπως ισχύει και για άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, τα έσοδα της France Telecom από τις παραδοσιακές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας συρρικνώνονται και «απειλούνται» από τις δυνατότητες των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Με το σκεπτικό αυτό προτίθεται να αγοράσει τις μετοχές, που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία παροχής Διαδικτυακών υπηρεσιών Wanadoo, προσφέροντας 8,86 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι μία αύξηση 17,2% επί της τιμής κλεισίματος της προηγούμενης Παρασκευής. Ενσωματώνοντας την εταιρεία στον κορμό των δραστηριοτήτων της, η France Τelecοm θα δύναται να προσφέρει συνολικά πακέτα υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και εικόνας στους πελάτες της. Αλλωστε, η άποψη του επικεφαλής της Τιερί Μπρετόν είναι ότι η τεχνολογία ευρείας ζώνης υπερβαίνει τα όρια της απλής πρόσβασης στο Διαδίκτυο και αποτελεί πλέον σημαντική πηγή κερδών με το συνδυασμό φωνής, τηλεόρασης, βίντεο και παιχνιδιών. Οπως τονίζει εν κατακλείδι ο ίδιος, «η αγορά των μετοχών της Wanadoo αποτυπώνει την υλοποίηση του οράματός μας, που θέλει το συνδρομητή στο επίκεντρο του τηλεπικοινωνιακού του σύμπαντος? πέραν αυτού, είναι ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξή μας ως μιας εταιρείας ενοποιημένων υπηρεσιών στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή