Ετοιμη για αναδιάρθρωση η γερμανική τραπεζική αγορά

Ετοιμη για αναδιάρθρωση η γερμανική τραπεζική αγορά

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το 2003 να ήταν έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης της κερδοφορίας για πολλές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο, το γεγονός, σε συνδυασμό με τις ζημίες ρεκόρ, τις οποίες ανέφεραν τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη μεγαλύτερη από τις γερμανικές τράπεζες, προϊδεάζουν για επικείμενες ανακατατάξεις στον κλάδο. Αλλωστε, η γερμανική τραπεζική αγορά, έπειτα από μία περίοδο αποεπενδύσεων των τραπεζών από δραστηριότητές τους, οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με το κύριο αντικείμενό τους, θεωρείται ούτως ή άλλως έτοιμη να περάσει σε ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης.

Ζημίες ρεκόρ η ΗVΒ

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Ομιλος της HypovereinsBank (HVB Group), ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ -στη γερμανική τραπεζική ιστορία- οι οποίες έφθασαν πέρυσι στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. H τράπεζα προχώρησε το 2003 σε απομείωση της αξίας επενδύσεών της κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι -για δεύτερη συνεχή χρονιά- δεν θα διανείμει μέρισμα, την ώρα μάλιστα που άλλοι ανταγωνιστές της αυξάνουν τα δικά τους. H διοίκηση της HVB συνόδευσε τις ανακοινώσεις αυτές με τη δημοσιοποίηση των προθέσεών της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, Ντίτερ Ραμπλ, «επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε ενεργό ρόλο για την τράπεζα τόσο στη Γερμανία όσο και εκτός των συνόρων της»… Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν την αίσθηση στο επενδυτικό κοινό αλλά και στους εμπειρογνώμονες ότι η HVB προετοιμάζεται για την περίπτωση της συγχώνευσής της.

Δεν είναι η μόνη. Κλείνοντας τη χρήση του 2003 με ζημίες ρεκόρ, οι οποίες ανήλθαν στα 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ, η διοίκηση της Commerzbank, της τρίτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανακοίνωνε προ δεκαημέρου ότι είναι «διαθέσιμη να συζητήσει οποιαδήποτε λογική προσφορά για τη συγχώνευσή της, είτε προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας, είτε από το εξωτερικό»… Οι ζημίες της τράπεζας οφείλονταν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, καθώς εκτιμάται ότι οι αποτυχίες της στην εξεύρεση «παρτενέρ» δεν θα τριτώσουν: τα τελευταία χρόνια, η τράπεζα απέτυχε να κλείσει σχετική συμφωνάι σε δύο περιπτώσεις, την πρώτη με την επίσης γερμανική Dresdner Bank και τη δεύτερη με την ιταλική Unicredito. Στο μεταξύ -όπως το είχε δηλώσει άλλωστε και και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κλάους Πέτερ Μίλερ- η Commerzbank προχωρεί η ίδια σε επιλεκτικές επενδύσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν περισσότερο «ελκυστική». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την εδβομάδα αυτή προχώρησε στην εξαγορά του δικτύου μιας σχετικώς μικρής τράπεζας στη Βαυαρία, η οποία, με 70 υποκαταστήματα στην περιοχή, αυξάνει το πελατολόγιο της Commerzbank κατά 360.000, στα 4,3 εκατομμύρια.

Ωστόσο, παρά την ανοιχτή πρόσκληση του κ. Μίλερ προς τυχόν «συνομιλητές», τουλάχιστον μέχρι πριν από δύο 24ωρα και τουλάχιστον δημοσίως, ουδέν ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί.

Deutsche Βank

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναμένεται «κάτι πολύ σημαντικό», και υπενθυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, αρνήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times -που πάντως επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές- ότι η τράπεζα διαπραγματεύθηκε την εξαγορά της από τη Citigroup. Εκείνο, το οποίο ανέφερε, πάντως, ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν οι θέσεις του, σχετικώς με τις «επιλογές» της Deutsche Bank αλλά και οι εκτιμήσεις του για την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς. O ισχυρότερος ίσως τραπεζίτης στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι «η Deutsche Bank έχει όλες τις επιλογές στη διάθεσή της, από το να προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων τραπεζών, μέχρι τη συγχώνευσή της με μία τράπεζα ανάλογης ισχύος και κύρους, έως και την εξαγορά της από μία μεγάλη ανταγωνίστριά της»… Ομως, ο ίδιος τόνισε ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται προς το παρόν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε ότι «δεν εκτιμώ πως επίκεται επιθετική εξαγορά μας αλλά δεν είμαστε και έτοιμοι για μία φιλική προσέγγιση». O κ. Ακερμαν εκτίμησε πάντως ότι «οι ρυθμοί των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη θα υπολείπονται εκείνων στις ΗΠΑ λόγω των εμποδίων που υφίστανται στη Γηραιά Ηπειρο, εθνικών, γλωσσικών, ελεκγκτικών και πολιτικών».

Μοχλός οι ΗΠΑ

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί εξαγορές και συγχωνεύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική αγορά, γεγονός, πάντως, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για ανάλογες εξελίξεις στην Ευρώπη. Τέλος, αν και επικεντρωθήκαμε στις γερμανικές τράπεζες, γεγονός είναι επίσης ότι πολλές από τις γαλλικές διαθέτουν επίσης μεγάλη ρευστότητα και εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν επίσης σε αντίστοιχες κινήσεις. Μία εκτίμηση είναι ότι ο τραπεζικός κόσμος της E.E. θα περιμένει για την επίσημη διεύρυνσή της, την 1η Μαΐου, και λίγο πριν ή λίγο μετά από αυτήν θα αρχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες της εκδήλωσης ενός νέου γύρου ανακατατάξεων στην τραπεζική αγορά των «25».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή