Οι τράπεζες – πρωταθλητές του 2003

Οι τράπεζες – πρωταθλητές του 2003

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή άνοδο κερδών παρουσίασαν το 2003, οι χίλιες μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Banker, τα προ φόρων κέρδη των τραπεζών αυτών σημείωσαν κατά μέσο όρο αύξηση της τάξης του 65%, σε σχέση με τα κέρδη που παρουσίασαν το 2002. Συγκεκριμένα ανήλθαν στα 417 δισεκ. δολ., έναντι 252 δισ. δολ. την προηγούμενη χρονιά. H επίδοση είναι πολύ σημαντική, εάν σκεφθεί κανείς ότι παράλληλα, αυξήθηκαν και οι δείκτες απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, σημειώνοντας μάλιστα την δεύτερη υψηλότερη απόδοση ιστορικά, μετά το 2001.

H θεαματική αύξηση των κερδών το 2003, επιβεβαιώνει κατά τους διεθνείς παρατηρητές τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο που παίζει το τραπεζικό σύστημα στη σύγχρονη διεθνή οικονομία, ακόμη και σε περιόδους σχετικής επιβράδυνσης. H άνοδος των κερδών αποδίδεται πρώτον, στην σημαντική κυρίως ενίσχυση της κερδοφορίας των αμερικανικών τραπεζών (από πλευράς ρυθμού κερδοφορίας οι αμερικανικές τράπεζες είναι οι leaders του συστήματος) και δεύτερον στην ανάκαμψη των ιαπωνικών τραπεζών, που τα προηγούμενα χρόνια δεινοπαθούσαν. Συγκεκριμένα, οι 113 ιαπωνικές τράπεζες που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των 1.000 μεγαλυτέρων του κόσμου, το 2003 παρουσίασαν κερδοφορία 15 δισεκ. δολ., ενώ το 2002 είχαν ζημία 39 δισεκ. δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς περιοδικού, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παράγουν το 40% της συνολικής κερδοφορίας των χιλίων, ενώ οι αμερικανικές το 37%. Οι ευρωπαϊκές είναι πιο πολλές και φθάνουν τις 271 τράπεζες στις χίλιες, ενώ οι αμερικανικές είναι 211 συνολικά. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πάντως θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι συμμετοχής στην πίτα της κερδοφορίας, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι δεν έχουν βοηθηθεί από τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες συνολικά το 2003 παρήγαγαν ζημίες 306 εκατομ. δολ.

Από πλευράς αποδοτικότητας κεφαλαίων, η χρονιά όπως προαναφέραμε ήταν επίσης εντυπωσιακή, αφού και η κερδοφορία αυξήθηκε θεαματικά. Οι αμερικανικές τράπεζες, διατηρώντας την πρωτιά, ανέβασαν -κατά μέσο όρο πάντα- τον δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων στο 29% (από 23% που ήταν το 2002). Οι ευρωπαϊκές τον έφθασαν στο 16%, οι τράπεζες της Ασίας (πλην Ιαπωνίας) στο 12% και οι ιαπωνικές τράπεζες στο 5%. Υψηλότατο δείκτη 24% παρουσίασαν και οι τράπεζες της Λατινικής Αμερικής που βρίσκονται στη λίστα των 1.000 του περιοδικού. Κατά μέσο όρο, για αυτές τις χίλιες που καλύπτουν κάθε γεωγραφική γωνιά του χάρτη, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων μεταφράζεται σε 17,6%, λίγο χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που ήταν 17,9% το 2001.

Στον πίνακα των χιλίων μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, με βάση τα κεφάλαιά τους, συμπεριλαμβάνονται βέβαια και δέκα ελληνικές τράπεζες, με πρώτη την Εθνική Τράπεζα, δεύτερη την Alpha Bank, τρίτη την Τράπεζα Περαιώς και τέταρτη την Εμπορική (η Eurobank η οποία έπρεπε να βρίσκεται μετά την Alpha Bank, δεν συγκαταλέγεται ως ελληνική τράπεζα και αναφέρεται μόνο το μητρικό ελβετικό γκρουπ στο οποίο ανήκει). Στον πίνακα τώρα των εκατό μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα η Εθνική, η οποία κατέχει την 54η θέση, η Alpha Bank με την 69η και η Τράπεζα Πειραιώς με την 94η θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή