Ρεκόρ 20ετίας το πετρέλαιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα της YUKOS και η ευρύτερη ανασφάλεια για την επάρκεια των παγκοσμίων αποθεμάτων ώθησαν και χθες σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενώ μάλιστα στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ. H άνοδος έπεται της προχθεσινής ελαφράς υποχώρησης των τιμών, μετά την είδηση πως το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήρε την απειλή άμεσης διακοπής των πετρελαϊκών πωλήσεων, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα δεν κατόρθωσε να καθησυχάσει τους φόβους, εν όψει της έλευσης του χειμώνα και της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα για πετρέλαιο θέρμανσης.

Ετσι, χθες το πρωί, η τιμή του Brent στα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν αυξημένη κατά 36 σεντς, στα 39,61 δολάρια το βαρέλι, ήτοι μόλις κατά 7 σεντς χαμηλότερα από το ζενίθ 14 ετών που είχε καταγραφεί την Τετάρτη. Στη Νέα Υόρκη, η άνοδος την ίδια ώρα ήταν της τάξης των 27 σεντς, στα 43,02 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως φθάσει έως και τα 43,15 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά στην 21χρονη ιστορία της αγοράς αυτής.

Στους κύκλους των αγορών, οι απόψεις είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των τιμών βραχυπρόθεσμα. Κάποιοι αναμένουν κινήσεις κερδοσκοπίας από την άνοδο των τελευταίων ημερών, άλλοι θεωρούν ότι η τρέχουσα πορεία των τιμών θα διατηρηθεί ίσως και μετά το Σαββατοκύριακο. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν, σίγουρα, οι εξελίξεις με επίκεντρο τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό, εφόσον μάλιστα οι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές δεν θεωρείται ότι μπορούν να μεταβληθούν εύκολα. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια αύξησης της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπισθούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως πρόσφατα συνέβη με το Ιράκ, τη Νορβηγία και τη Νιγηρία. H κατάσταση των αποθεμάτων προϊόντων πετρελαίου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι ίσως δεν υπάρχει ιδιαίτερο χρονικό περιθώριο για να αποκατασταθούν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπισθεί η χειμερινή ζήτηση. Το πρόσφατο κλείσιμο διυλιστηρίων στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ενίσχυσε αυτήν την ανησυχία σε επίπεδα πρωτοφανή την τελευταία δεκαετία.

Στα όριά του ο ΟΠΕΚ

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών ήδη αντλεί -σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις- σχεδόν 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκμεταλλευόμενος το 95% και άνω της παραγωγικής του δυνατότητας, ήτοι με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 25 ετών. Και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ζήτηση αργού καταγράφει επίσης ρεκόρ, καθώς τα διυλιστήρια στη χώρα αυτήν εκμεταλλεύονται σήμερα το 97% της δικής τους παραγωγικής δυνατότητας, απορροφώντας σχεδόν όλες τις ποσότητες – ρεκόρ του εισαγόμενου αργού.Σοφία Σκουλικάρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή