ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό του 2014

ipa-symfonia-sto-kogkreso-gia-ton-proypologismo-toy-2014-2000863

Ο κίνδυνος μιας νέας παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα απομακρύνεται οριστικά μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κονγκρέσο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο δημοσιοποίησαν το νομοσχέδιο των 1.582 σελίδων για τον προϋπολογισμό που επεξεργάζονταν ακατάπαυστα επί πολλές εβδομάδες και το οποίο ορίζει γράμμα προς γράμμα τις δαπάνες κάθε ομοσπονδιακής υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2014, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

«Είμαστε ευτυχείς που επιτύχαμε αυτή τη δίκαιη συμφωνία για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του 2014», δήλωσαν με ικανοποίηση οι κοινοβουλευτικοί διαπραγματευτές, μεταξύ τους η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Μικούλσκι και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Χαλ Ρότζερς.

«Αν και οι διαφορές μας είναι πολλές και ο χρόνος πιέζει, καταφέραμε να επεξεργαστούμε μια διάταξη του νόμου, που σέβεται το πλαίσιο το οποίο ορίζεται στη συμφωνία Μιούρεϊ – Ράιαν (για τον προϋπολογισμό που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο), διατηρεί ανοιχτές τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και περιορίζει την οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια», δήλωσαν με ανακοίνωσή τους.

Ο νόμος αυτός για τον προϋπολογισμό αναμενόταν να υιοθετηθεί το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου, αλλά οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να υιοθετήσει σήμερα ένα μίνι νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό τριών ημερών για να μετατεθεί η προθεσμία το Σάββατο.

Τον Οκτώβριο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκλεισαν μερικώς επί 16 ημέρες, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί και οι δημοκρατικοί που ελέγχουν αντίστοιχα την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία (τα δύο σώματα που συγκροτούν το Κογκρέσο) διαφωνούσαν για τον προϋπολογισμό.

Με τη συμφωνία για την έξοδο από την κρίση της 16ης Οκτωβρίου χρηματοδοτήθηκαν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έως και την 15η Ιανουαρίου.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν τον Δεκέμβριο για τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2014 και 2015 που εγκρίθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου από το Κογκρέσο.

Οι προϋπολογισμοί αυτοί ορίζουν μόνο το συνολικό ύψος των λεγόμενων «διακριτικών» δαπανών (σχεδόν 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014).

Αυτός ο νόμος για τον προϋπολογισμό που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του ύστερα από συμβιβασμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών, αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο εντός της εβδομάδας.