Γερμανία: Μεγάλη αύξηση παραγγελιών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση υπερδιπλάσια της προβλεπόμενης σημείωσαν τον Μάιο οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας χάρις στην ισχυρή εξωτερική ζήτηση και τις ελπίδες ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκαν με την εποχική προσαρμογή κατά 2,7% από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους μετά τον Δεκέμβριο. Οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών συνέκλιναν κατά μέσον όρο σε μια αύξηση 1,2% μετά την πτώση του 2,6% που είχαν σημειώσει οι παραγγελίες τον Απρίλιο. Ανεξάρτητος δείκτης που προέκυψε από έρευνες του Ρόιτερς και του ομίλου HVB βάσει στοιχείων από το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, κατέτεινε σε αύξηση των παραγγελιών του Μαΐου της τάξης του 1,4%.

Ενδειξη σταθεροποίησης

Οι οικονομικοί αναλυτές θεώρησαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν για όγδοο συναπτό μήνα οι εγχώριες παραγγελίες για καταναλωτικά αγαθά, πράγμα που ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σταθεροποίησης της ώς τώρα αναιμικής εγχώριας ζήτησης. «H ακολουθία αυτή δεν έχει προηγούμενο στην περίοδο μετά την επανένωση των Γερμανιών», σχολίασε σχετικά ο Αντρέας Ρέες, οικονομικός αναλυτής της HVB, που χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» την εξέλιξη, δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν επίμονα υψηλές. Ικανοποίηση για την εξέλιξη εξέφρασε, άλλωστε, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλγκανγκ Κλέμεντ, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η μεγάλη βελτίωση των παραγγελιών οφείλεται εν μέρει και στον σχετικά αυξημένο αριθμό παραγγελιών για αγαθά μεγάλης αξίας. «Πρόκειται για μια καλή έκπληξη», σχολιάζει σχετικά ο Ματίας Ρούμπις, αναλυτής της Commerzbank, που τονίζει, πάντως, ότι «η κεκτημένη ταχύτητα έρχεται από το εξωτερικό». Οπως άλλωστε, τόνισε ο Αντρέας Ρέες, το γεγονός ότι στη διάρκεια του Μαΐου το ευρώ υποχώρησε περίπου στο 1,22 δολάριο έδωσε ώθηση στις γερμανικές εξαγωγές. Σημειωτέον πάντως, ότι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν παράλληλα πως μετά την υποχώρηση του ευρώ περιορίζονται οι πιθανότητες να μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η γερμανική οικονομία εξέπληξε αρχικά τους οικονομικούς αναλυτές όταν σημείωσε ανάπτυξη 1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια, όμως, επανήλθε το κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο να οδεύει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προς τη συρρίκνωσή της το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί αυτός ο κίνδυνος σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομικών αναλυτών. «Περιμένουμε ανάπτυξη τριμήνου της τάξης του 0,2% ώς 0,3% για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου», σχολιάζει ο Μπακ Βαν Λου, οικονομικός αναλυτής που έχει την έδρα του στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης. O ίδιος ερμηνεύει τα τελευταία στοιχεία ως ένδειξη περί του ότι τα αποθέματα των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης ήταν πάρα πολλά στις αρχές του έτους και έπρεπε να προσαρμοσθούν, αλλά οι καινούργιες παραγγελίες «καταδεικνύουν πότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσαρμογής, οπότε και μπορεί να αυξηθεί εκ νέου η παραγωγή».

Βελτίωση της θέσης Σρέντερ

Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον καίριο κλάδο της μεταποίησης αναμένεται να βελτιώσει τη θέση του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται εμφανώς το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οπως επισημαίνει ο Μπερντ Βαϊντενστάινερ, οικονομικός αναλυτής της DZ Bank, κάθε καλή οικονομική είδηση προσφέρει προφανώς ώθηση στην κυβέρνηση. O ίδιος τονίζει, όμως, ότι «το μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η ανεργία και σ’ αυτό το μέτωπο δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική βελτίωση ώς τώρα». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους η ανεργία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της μεταπολεμικής της ιστορίας. Εκτοτε δείχνει να μειώνεται μερικώς εξ αιτίας των μεταρρυθμίσεων του κράτους πρόνοιας, αλλά η βελτίωση δεν είναι σημαντική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT