H άνοδος των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τους ώθησε χθες σε νέα υψηλά επίπεδα τριετίας, με μεγάλους κερδισμένους τους πετρελαϊκούς κολοσσούς εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και πάνω από τα 59 στην αγορά του Λονδίνου. Αυτή η… κατάσταση των διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του πετρελαίου, οι οποίες διατηρούνται πάντως σε απόσταση αναπνοής από τα επίπεδα-ρεκόρ, φαίνεται ότι επηρεάζει τις χρηματιστηριακές αγορές κατά το… δοκούν. Αλλοτε επικρατεί αναστάτωση και άλλοτε το επενδυτικό κοινό δείχνει να αγνοεί τις επιπτώσεις τους. Να πιστέψουμε ότι εν τέλει πρόκειται για μία αποδεκτή κατάσταση, δεδομένου μάλιστα ότι η ζήτηση του μαύρου χρυσού δεν δείχνει να επηρεάζεται μέχρι στιγμής από τις τιμές του ρεκόρ; Να υποθέσουμε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών του αποτελούν το επίκεντρο των εξελίξεων στις υπόλοιπες αγορές και ότι αυτό είναι επίσης αποδεκτό από εκείνους που τις κινούν; Γεγονός είναι ότι με αρκετή νηφαλιότητα, πλέον, οι αναλυτές προβλέπουν την περαιτέρω άνοδό τους, υπενθυμίζοντας μάλιστα στο επενδυτικό κοινό ότι δεν είναι πολύ αργά, για όσους το επιθυμούν, να αγοράσουν μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών! Το ουσιαστικό θέμα είναι όμως ότι εν μέσω των δυσμενών για τις καταναλώτριες χώρες προβλεπόμενων εξελίξεων στην αγορά του πετρελαίου και των ολοένα και αυξανόμενων απογοητευτικών στοιχείων, κυρίως για την προοπτική της ευωρπαϊκής οικονομίας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να ευημερούν…
Η Credit Suisse First Boston αναβάθμισε μάλιστα χθες τον ευρωπαϊκό πετρελαϊκό κλάδο, κατατάσσοντας τις μετοχές του στην κατηγορία «συσσωρεύσατε» από την κατηγορία «ουδέτερος», αναφερόμενη στην προοπτική αύξησης της ζήτησης καυσίμων στις χώρες της Βορείου Αμερικής.
Πέραν των πετρελαϊκών εταιρειών, στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και η Amvescap, η μεγαλύτερη εισηγμένη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία εκτινάχθηκε κατά 15%, όταν η εταιρεία αρνήθηκε προσφορά για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στον Καναδά. Κερδισμένες χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, και βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες, μετά την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Αναλυτές αναφέρουν ότι η προετοιμασία τους θα απαιτήσει επενδύσεις 15,8 δισ. δολ., κυρίως στο Αν. Λονδίνο, πολλές από αυτές βεβαίως σε έργα υποδομών. H τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης βρετανικής κατασκευαστικής, Balfour Beatty, ενισχύθηκε χθες κατά 5,2%.