Το επενδυτικό ενδιαφέρον που δέχθηκε χτες το δολάριο ήταν έντονο και προήλθε ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εντυπωσιακής βελτίωσης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος, αγορές δολαρίων έριξαν το ευρώ από τα 1,2240 στα 1,2073 δολάρια ανά ευρώ, τερματίζοντας το υποκινούμενο από τους κερδοσκόπους ξεπούλημα του δολαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, το εμπορικό έλλειμμα βελτιώθηκε σημαντικά συρρικνούμενο στα 55,3 δισ. δολάρια τον μήνα Μάιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις περί επιδείνωσής του. H αισιοδοξία οφείλεται κυρίως στους λόγους της βελτίωσης του ελλείμματος, δηλαδή στην αύξηση-ρεκόρ των εξαγωγών.
Μια βελτίωση που δυναμίτισε το κλίμα αισιοδοξίας καθώς υποδηλώνει ότι τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα δείξουν ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Τώρα υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,4% ή και 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. H εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία πλέον προβλέπεται -βεβαίως, αν επιβεβαιωθεί- να κινηθεί η αμερικανική οικονομία σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης, λειτουργεί καταλυτικά στη συμπεριφορά των αγορών. Ηδη η ιδιαίτερα σημαντική κατά 11,5% αύξηση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας καθώς και η αύξηση κατά 15,4% των επιχειρηματικών επενδύσεων, συνετέλεσαν στην ώθηση της εντυπωσιακής αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3,8%, επί ετησίας βάσεως, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ. H συνέχιση των ρυθμών μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας που ήταν ισχυρή το περασμένο έτος, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4%, επί ετησίας βάσεως, το 2004 στις ΗΠΑ, που είναι οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 1999, με ελαφρώς μόνο βραδύτερους ρυθμούς το 2005, τώρα επιβεβαιώνεται.
Το μόνο μελανό σημείο ήταν η επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα. Το διμερές έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,1% στα 15,8 δισ. δολάρια. H επιδείνωση αυτή ενισχύει τις πιέσεις περί προστατευτισμού εντός του Κογκρέσου καθώς η Κίνα αρνείται να ανατιμήσει το γουάν. Αντίθετα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξάνεται ταχύτατα. Το κινεζικό πλεόνασμα αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 39,65 δισ. δολάρια ξεπερνώντας ήδη το σύνολο ολόκληρου του 2004 των 32 δισ. δολαρίων και οδεύει προς τριπλασιασμό το τρέχον έτος. Στο σύνολο του 2004 το αμερικανικό έλλειμα με την Κίνα αυξήθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ των 162 δισ. δολαρίων (από τα, επίσης, επίπεδα ρεκόρ των 124 δισ. δολαρίων το 2003). Να ληφθεί υπόψη ότι το 1998 στο σύνολό του το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ήταν 164,9 δισ. δολάρια, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερο από το διμερές έλλειμα του 2004 με την Κίνα.
Η σπουδαία αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών πολυεθνικών κολοσσών και η δυναμική επέκταση της αμερικανικής βιομηχανίας, ευνοούν τη συνέχιση του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων. Τώρα η αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η ισχύς της βιομηχανίας έχουν επανέλθει στην επιφάνεια δίδοντας υπόσταση στα «θερμά» σενάρια για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. H δυναμική της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ που αναπτύσσεται ξανά με ταχείς ρυθμούς, προκαλεί ικανοποίηση. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute of Supply Management (ISM), έδειξαν άνοδο του κύριου δείκτη της βιομηχανικής δραστηριότητας στα επίπεδα των 53,8 μονάδων τον μήνα Ιούνιο, που σημαίνει συνεχή ανάπτυξη. Ωστόσο, το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η σημαντική βελτίωση του ειδικού δείκτη για την απασχόληση του ISM, που υποδηλώνει ότι έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ριζικά το κρίσιμο πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ISM καταρτίζονται από τις απαντήσεις των μάνατζερ που ελέγχουν περισσότερες από 400 βιομηχανίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των χημικών, του χαρτιού, της κλωστοϋφαντουργίας, των κομπιούτερς κλπ.
Ωστόσο, η δυναμική αυτή επέκταση της αμερικανικής οικονομίας δεν ήταν πλήρως αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς στηρίχθηκε στο φθηνό κόστος του χρήματος που πρόσφερε ο Αλαν Γκρίνσπαν. Ομως, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνονται υπό έλεγχο, οι αγορές ερμηνεύουν υπερβολικά τις προθέσεις των τραπεζιτών. Βεβαίως, ήδη, ο Αλαν Γκρίνσπαν στην πρόσφατη κατάθεσή του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου αναλύοντας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε πως η οικονομία εισήλθε στο 2005 σε «καλή φόρμα» και με τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι ο σκληρός πυρήνας του δείκτη των ατομικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), δεν ανατρέπει την τρέχουσα νομισματική πολιτική! Να επισημανθεί ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν και οι ιθύνοντες της FED, λαμβάνουν υπόψη τους ως βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού, τον συγκεκριμένο δείκτη του ΑΕΠ. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν αισθητά σημαντική αύξηση του ατομικού εισοδήματος που είναι επαρκής για να κρατήσει την οικονομία σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.