Ανάγκη για άμεση συμφωνία E.E. – Κίνας

Ανάγκη για άμεση συμφωνία E.E. – Κίνας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρυξέλλες. Την ανάγκη για άμεση συμφωνία μεταξύ E.E. και Κίνας, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τους τόνους συσσωρευμένων ενδυμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα, αναγνωρίζουν τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν για το εάν οι Βρυξέλλες πρέπει να ζητήσουν θυσίες από το Πεκίνο. Επιπλέον, οι συναφείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας έληξαν χθες χωρίς αποτέλεσμα. Σε επίπεδο σινο-ευρωπαϊκό συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εμπορικοί ακόλουθοι των 25 κρατών-μελών της E.E. για να ενημερωθούν από τον αρμόδιο επίτροπο Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον σχετικά με το πώς θα αποδεσμευθούν οι εγκλωβισμένες εισαγωγές εσωρούχων και ενδυμάτων κινεζικής προέλευσης, που βρίσκονται στις αποθήκες των ευρωπαϊκών τελωνείων. Αν και δεν κατέληξαν σε επίσημα συμπεράσματα, ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες συγκατατίθενται στο ότι πρέπει άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα σε κλίμα συνεργασίας. O κ. Μάντελσον προειδοποίησε ότι, εάν δεν αποδεσμευθούν τα εισαγόμενα προϊόντα, θα υπάρξει κίνδυνος ελλείψεων και υψηλότερων τιμών και άσκησε πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι εκπρόσωποι Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδος και Γαλλίας αντέδρασαν, αλλά δήλωσαν έτοιμοι να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση.

Την 1η Ιανουαρίου έληξαν οι διεθνείς ποσοστώσεις για τις κινεζικές εισαγωγές και η ευρωπαϊκή και η αμερικανική αγορά πλημμύρισαν με κινεζικά προϊόντα. Τον Ιούνιο η E.E. επέβαλε προσωρινές ποσοστώσεις έως το 2008, αποπειρώμενη να εξισορροπήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των παραγωγών (Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία) και των λιανεμπόρων (Γερμανία, Σουηδία). Οι εισαγωγείς, όμως, εξακολουθούσαν τις παραγγελίες τους, προτού τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί, με συνέπεια να σωρευθούν στα λιμάνια τόνοι ρούχων. Στο επίπεδο των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο, αυτές έληξαν χθες χωρίς αποτέλεσμα και με αγεφύρωτες τις διαφορές. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει επείγοντες περιορισμούς τον Μάιο στις εισαγωγές κινεζικών ενδυμάτων. Αναμένεται ότι οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες θα αντιδράσουν στο ναυάγιο των συνομιλιών, ζητώντας επέκταση των περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή