H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Αμερικανοί καταμετρούν τα θύματα της φονικής «Κατρίνας» και η Wall Street μαζί με το δολάριο τις πετρελαϊκές της συνέπειες, η ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την ισχύ της βιομηχανίας επανήλθαν βίαια στην επιφάνεια, δίδοντας υπόσταση στα «απαισιόδοξα» σενάρια. Τα σενάρια αυτά πίεσαν χτες αρκετούς να χτίσουν κερδοσκοπικές επιλογές πουλώντας δολάρια πυροδοτώντας σημαντική φυγή κεφαλαίων από το δολάριο προς το ευρώ. Με συνέπεια την κατακόρυφη άνοδο του ευρώ στα 1,2355 δολάρια (από τα 1,2190). Την ίδια τύχη επιλογής είχε κυρίως το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου, που είχε άνοδο 1,22%.

Ολα ξεκίνησαν από την απρόσμενη ραγδαία υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην καίριας σημασίας ευρύτερη βομηχανική περιοχή του Σικάγου, που πυροδότησε τη φυγή των επενδυτών από το δολάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Chicago Purchasing Managers, ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας κατέρρευσε στα επίπεδα των 49,2 μονάδων τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003!!! O συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για τους πάντες και τα πάντα καθώς η πτώση του κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι όχι μόνο σταμάτησε η εντυπωσιακή δυναμική της βιομηχανίας αλλά εισήλθε σε περίοδο συρρίκνωσης.

Παράλληλα, και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η αμερικανική οικονομία σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης, έχασε τον αλματώδη ρυθμό της. Φυσικά, η ιδιαίτερα σημαντική κατά 11,5% αύξηση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας, καθώς και η ισχυρότατη αύξηση κατά 17,7% των επιχειρηματικών επενδύσεων, συνετέλεσαν στη μηδαμινή αναθεώρηση της αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 3,3% (από το 3,4%), επί ετησίας βάσεως, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας ήταν έντονα ισχυροί το περασμένο έτος, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4%, επί ετησίας βάσεως, το 2004 στις ΗΠΑ, και ήταν οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 1999, συνεχίσθηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2005 με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3,8%.

Τώρα αναθερμάνθηκαν οι ενδοιασμοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης και η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι δεν «αντέχει αρκετά καλά» στο παρατεταμένο ενεργειακό σοκ. Οι επιπτώσεις της πρόσφατης ανόδου των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ενδεχομένως να αφαιρέσουν 0,75% από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τρέχον έτος.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο σκληρός πυρήνας του δείκτη των ατομικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία, δεν ανατρέπει την τρέχουσα νομισματική πολιτική! Να επισημανθεί ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν και οι ιθύνοντες της FED, λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ως βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού, τον συγκεκριμένο δείκτη του ΑΕΠ. H στρατηγική, λοιπόν, του Αλαν Γκρίνσπαν που εδράζεται στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων με σταδιακές μικρές κινήσεις μεγέθους 25 μονάδων βάσης, δεν μεταβάλλεται.

Στην τελευταία συνεδρίαση, ο Αλαν Γκρίνσπαν και οι 10 τραπεζίτες, μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου, αύξησαν ομοφώνως το βασικό επιτόκιο «κλειδί» κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% (από 3,25%), στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Ηταν η δέκατη στη σειρά αύξηση του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων, που άνοιξε πριν από 16 μήνες όταν τα αμερικανικά επιτόκια είχαν μειωθεί από την FED στο 1%, που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958. Και τώρα προεξοφλείται νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed’s open market comittee, στις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, θα ανέλθουν στο 3,75% (από το σημερινό επίπεδο του 3,5%).

Ομως, η αύξηση των επιτοκίων συνοδεύθηκε και από μια προειδοποίηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, παρά την αύξηση των ενεργειακών τιμών, έχουν ενισχυθεί από τον περασμένο χειμώνα. H προειδοποίηση αυτή ερμηνεύθηκε ότι υποδηλώνει συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. O Αλαν Γκρίνσπαν, που ο ίδιος συντάσσει το ανακοινωθέν, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει «accommodative» (δηλαδή ενισχυτική της οικονομικής ανάπτυξης), και ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει αρκετά υποτονικός και οι πληθωριστικές προσδοκίες υπό έλεγχο παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους!!! Και, άφησε παρούσα τη λέξη «measured» που χαρακτηρίζει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων με «μέτρο» και σταδιακές μικρές κινήσεις την οποία εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν ανελιπώς από τον Ιούνιο του 2004. Τώρα και μετά την τελευταία αύξηση, η διαφορά απόδοσης των επιτοκίων δολαρίου-ευρώ έφθασε στο 1,5%, καθώς το ευρωεπιτόκιο παραμένει καθηλωμένο στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή