ΗΠΑ: Ανοίγουν τα στρατηγικά αποθέματα

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα στρατηγικά αποθέματα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των στρατηγικών αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ, έδωσε αργά προχθές το βράδυ ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Σάμιουελ Μπόντμαν, ανταποκρινόμενος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δημιούργησε το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από τον Κόλπο του Μεξικού. O υπουργός επιβεβαίωσε χθες την έγκριση αιτήματος πετρελαϊκής εταιρείας και τόνισε ότι το υπουργείο του συνεχίζει να εξετάζει αντίστοιχα αιτήματα για «δανειοδότηση» σε αργό.

Η εξέλιξη είχε ήδη προδιαγραφεί μετά τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, βάσει των οποίων το χτύπημα του τυφώνα «Ιβάν», πέρυσι, στην ίδια περιοχή, υπήρξε χρήσιμο μάθημα για την αναγκαιότητα ανοίγματος των στρατηγικών αποθεμάτων. H αμερικανική κυβέρνηση είχε καθυστερήσει 11 ημέρες να λάβει τη σχετική απόφαση, πυροδοτώντας αύξηση 11% της τιμής του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Πάντως, ο κ. Μπόντμαν δεν διευκρίνισε ποιο διυλιστήριο θα λάβει έκτακτη βοήθεια και πόση. Ομως, παρότι είναι γνωστό ότι από τα στρατηγικά αποθέματα μπορεί να αποδεσμεύεται ποσότητα της τάξης των 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι «δεν αναμένουμε να χρειαστούν τέτοια μεγέθη, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε σήμερα».

Κολοσσοί όπως η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil, η Chevron και η BP ενδεχομένως να χρειαστούν εβδομάδες προκειμένου να αποτιμήσουν τις ζημίες στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αργού του Κόλπου του Μεξικού. Ως τότε, η προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να αποδεσμεύσει ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα των 700 εκατ. βαρελιών ίσως συμβάλλει ώστε να καθησυχάσουν οι φόβοι για την επάρκεια. Ας σημειωθεί ότι σε συνεχή επαφή με την Ουάσιγκτον βρίσκεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία εξετάζει επίσης πιθανό άνοιγμα των αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης του ΟΟΣΑ, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών.

Η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου μπορεί να ανέκοψε χθες την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών του αργού -που υποχώρησαν από τα 70 δολάρια- όμως δεν απέτρεψαν νέο ιστορικό ρεκόρ σε εκείνες της βενζίνης. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή της βενζίνης έφθασε τα 2,90 δολάρια το γαλόνι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης των 42,55 σεντς. Οπως τονίζουν οι αναλυτές, το πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου δεν είναι η επάρκεια του αργού, αλλά η ανεπάρκεια της παραγωγικής δυνατότητας των διυλιστηρίων. H δραστική συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, τις τελευταίες εβδομάδες, έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση σε εκείνα του αργού, που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό επεσήμανε χθες και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών στις ΗΠΑ. O κ. Κλέμεντ υποστήριξε ότι ο τυφώνας θα πρέπει να οδηγήσει τα αμερικανικά διυλιστήρια σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας, δεν παρέλειψε δε να κατηγορήσει τα hedge funds για κινήσεις με στόχο την κερδοσκοπία.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πλήττει ήδη την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου στην οικονομική ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ και στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών νοικοκυριών αποτελούν πλέον εξακριβωμένο γεγονός. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 0,3% από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 0,4% του πρώτου.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι παράλληλα υποβάθμισε στο 1,1% από το 1,2% την ανάπτυξη που σημείωσε σε ετήσια βάση η Ζώνη το δεύτερο τρίμηνο και στο 1,3% από το 1,4% την ανάπτυξη σε ετήσια βάση του πρώτου τριμήνου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών που, για πρώτη φορά έπειτα από 14 τρίμηνα, συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Σύμφωνα με την Ελγκα Μπαρτς, αναλύτρια της Morgan Stanley, «η κύρια αιτία που βρίσκεται πίσω και από τις δύο αυτές εξελίξεις είναι η τιμή του πετρελαίου που διαβρώνει την αγοραστική αξία των καταναλωτών». H ίδια τονίζει ότι αναγκαία προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάκαμψη είναι μια αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών που εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν το πετρέλαιο βρίσκεται σε επίπεδα γύρω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περίπτωση της Βρετανίας, που καταγράφει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από εκείνους της Ζώνης Ευρώ, αλλά οι καταναλωτές εκφράζουν απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και ο σχετικός δείκτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων GfK υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών παρά την πρόσφατη μείωση των βρετανικών επιτοκίων. Οπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται παράλληλα και στα επίμονα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στη Ζώνη Ευρώ. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, στο 9,9%, και η κυβέρνηση έσπευσε να μιλήσει για ανάκαμψη της οικονομίας. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, απέδωσαν την υποχώρηση εν μέρει στη διαγραφή όσων δεν αναζητούν εργασία από τους καταλόγους των ανέργων.

Σε ό,τι αφορά δε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, η ανεργία εμφανίσθηκε τον Αύγουστο να υποχωρεί για πέμπτο συναπτό μήνα, αλλά οι αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν ότι η ελαφρά αύξηση της απασχόλησης οφείλεται στην αύξηση της ανειδίκευτης εργασίας και όχι σε νέες προσλήψεις. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η πορεία των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, που τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αγορών για αύξησή τους κατά 0,4%. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, δεν έχει κρύψει την ανησυχία του αλλά έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι τιμές του πετρελαίου για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία εκτίμηση της γερμανικής ένωσης βιομηχανιών BDI, τα υφιστάμενα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου μπορούν να περικόψουν κατά 0,25% την ανάπτυξη, την οποία στην προηγούμενη εκτίμησή της προέβλεπε στο 1%.

Εξάλλου, η Eurostat τόνισε ότι παρά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, ο πληθωρισμός της Ζώνης Ευρώ επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο 2,1% από το 2,2% του Ιουλίου. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν φαινομενική την εξέλιξη, την οποία αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό σε εποχικές εξελίξεις όπως είναι η μείωση των τιμών τροφίμων και ενδυμάτων, ενώ επισημαίνουν ότι η ισχνή ζήτηση είχε αποτέλεσμα να παραταθεί η περίοδος των θερινών εκπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή