«Νομοταγές», δηλώνει τώρα το Παρίσι

«Νομοταγές», δηλώνει τώρα το Παρίσι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση του Παρισιού προσέφερε χθες διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικώς με τα σχέδιά της να προστατεύσει ορισμένες βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας από τους ξένους επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν θα παραβιασθεί σε καμιά περίπτωση. Ως γνωστόν, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, καταρτίζει έναν κατάλογο με τα ονόματα εταιρειών, των οποίων σκοπεύει να διατηρήσει την «εθνική ταυτότητα», αποκλείοντας ξένες εταιρείες από την πιθανότητα εξαγοράς τους, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας στη χώρα αλλά -μάλλον- και στην ικανοποίηση των ψηφοφόρων της. «Οι ενέργειές μας είναι απολύτως σύνομες με την κοινοτική νομοθεσία», υποστήριξε χθες ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Προϋπολογισμού αλλά και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζαν-Φρανσουά Κοπ και συμπλήρωσε: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει τους στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας της, αναλόγως των εθνικών συμφερόντων της… σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, ο τομέας της άμυνας ή ορισμένοι ευαίσθητοι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας…».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην άποψη ότι το Παρίσι πρέπει να είναι συνεπές με τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενιαία αγορά, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοπ υποστήριξε ότι οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης ντε Βιλπέν θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και θα είναι ανάλογες με εκείνες, άλλων κρατών μελών της Ενωσης. H «αποφασιστικότητα» της γαλλικής κυβέρνησης ενδέχεται όμως να την φέρει σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Τιερί Μπρετόν, δήλωνε νωρίτερα χθες ότι στους τομείς στρατηγικής οικονομικής και εθνικής σημασίας περιλαμβάνονται -πέραν των γνωστών, όπως είναι της αμυντικής βιομηχανίας και της αεροναυπηγικής- και εκείνοι της βιοτεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Απέφυγε όμως να αναφερθεί και στον κλάδο των τροφίμων, συγκεκριμένα δε στη Danone, η οποία αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» φέτος το καλοκαίρι, με αφορμή την έντονη φημολογία περί επικείμενης εξαγοράς της από την PepsiCo. Αξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μπρετόν προσδιόρισε ότι οι κλάδοι, τους οποίους το Παρίσι θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν από τους ξένους «εισβολείς» είναι εκείνοι, οι οποίοι συνδέονται με την «εθνική παράδοσή μας». Επικεφαλής της εκστρατείας προστασίας των εταιρειών-εθνικών πρωταγωνιστών της Γαλλίας, όπως αποκαλούνται, έχει τεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος περιέγραψε προσφάτως τις παραμέτρους «της εκστρατείας οικονομικού πατριωτισμού». Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos υποστηρίζεται ότι εκτός των προαναφερομένων τομέων, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας το Παρίσι θα συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις… καζίνο!

Οι επενδυτές και ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των κλάδων και εταιρειών που θα είναι «εκτός» για τις ξένες επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές ενώ οι ενώσεις Γάλλων εργοδοτών εκφράζουν ανησυχία για τα σχέδια τις κυβέρνησης ντε Βιλπέν, η οποία φαίνεται ότι «καλλιεργεί κλίμα» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων εν όψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή