Πάνω οι εκτιμήσεις της EKT για πληθωρισμό

Πάνω οι εκτιμήσεις της EKT για πληθωρισμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες για 27ο συναπτό μήνα τα επιτόκια του ευρώ σταθερά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% παρά την μάλλον δυσοίωνη εικόνα την οποία σκιαγράφησε για την οικονομία της Ζώνης Ευρώ αναβαθμίζοντας ραγδαία τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Ζώνης Ευρώ τόσο του τρέχοντος όσο και του επόμενου έτους και υποβαθμίζοντας εκείνες για την ανάπτυξη του 2005 και του 2006.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη της Τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός της Ζώνης θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του στόχου του 2% μέσα στους επόμενους μήνες κυμαινόμενος κατά μέσον όρο περί το 2,2% φέτος και περί το 1,9% το 2006. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα κυμανθεί περί το 1,3%, ενώ τον Ιούνιο μιλούσε για 1,4% και το επόμενο έτος στο 1,8%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2,0%. Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι «οι κίνδυνοι αφορούν γενικά μια ενδεχόμενη επιβράδυνση, ενώ οι υψηλές τιμές του πετρελαίου εγκυμονούν κινδύνους για πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και γενικότερο κλίμα ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα, η Τράπεζα προειδοποίησε ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και προέβλεψε ότι ο δείκτης θα κυμανθεί φέτος από 2,1% ώς 2,3%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για 1,8% ώς 2,2%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Αύγουστο θα έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 2,1% από το 2,2% στο οποίο ανερχόταν τον Ιούλιο. O κ. Τρισέ τόνισε, άλλωστε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι οι αυξήσεις των μισθών έχουν παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα τα τελευταία τρίμηνα γι’ αυτό και η Τράπεζα «δεν διαπιστώνει σημαντικές ενδείξεις εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνης Ευρώ». Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, μια ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας θα οξύνει την ανησυχία της EKT για την πορεία των τιμών καταναλωτή, καθώς επιταχύνεται η πιστωτική επέκταση, ενώ ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον Οκτώβριο του 2003 και γενικότερα κινείται μονίμως σε επίπεδα υψηλότερα του στόχου της Τράπεζας από τον Μάιο του 2001. Ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας της Ζώνης Ευρώ είναι, πάντως, η υποχώρηση που σημείωσε τον Ιούλιο η ανεργία πέφτοντας στο 8,6% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών. Σημειωτέον ότι οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η ανεργία θα παρέμεινε σταθερή στο 8,7%. Σύμφωνα με τη Eurostat, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων της Ζώνης ανέρχεται σε 12,5 εκατομμύρια άτομα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, η ανεργία υποχώρησε στο 9,3% από το 9,5% του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος της EKT δεν παρέλειψε να αναφερθεί διακριτικά στην υπόθεση του Αντόνιο Φάτζιο, προέδρου της Τράπεζας της Ιταλίας, που φέρεται αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο σχετικό με την εξαγορά ιταλικής τράπεζας. «Αποφασίσαμε να μην εγκαινιάσουμε καμία διαδικασία σ’ αυτή τη φάση», τόνισε ο κ. Τρισέ και προσέθεσε ότι η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται τακτικά επί του θέματος καθώς «ο Φάτζιο είναι ένας από μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή