Στο στόχαστρο των αγορών η βενζίνη

Στο στόχαστρο των αγορών η βενζίνη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις διαμορφώθηκε η χθεσινή πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές, κάτι όμως που δεν ισχύει για εκείνες των προϊόντων διύλισης. Στη Νέα Υόρκη, οι φόβοι για την επάρκεια των καυσίμων ώθησαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο ρεκόρ των 2,15 δολαρίων το γαλόνι, ενώ εκείνη της βενζίνης έφθασε στα 2,3850 δολάρια το γαλόνι, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 29% από την Παρασκευή. H τιμή της βενζίνης στην αγορά του Λονδίνου αυξανόταν περισσότερο από 16 δολάρια, αγγίζοντας ώς και τα 661,75 δολάρια ο τόνος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), ο τυφώνας «Κατρίνα» υποχρέωσε 12 διυλιστήρια να επιβραδύνουν τη λειτουργία τους και άλλα οκτώ να κλείσουν εντελώς. Τα πρώτα 12 περιόρισαν τη δραστηριότητά τους λόγω έλλειψης αργού. Στο σύνολό τους, όμως, τα πληγέντα διυλιστήρια αναλογούν στο 17% της παραγωγικής δυνατότητας των ΗΠΑ.

Βάσει αρχικών εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), κάποια αμερικανικά διυλιστήρια των οποίων το κλείσιμο προκάλεσε ο τυφώνας ίσως κατορθώσουν να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους σε μια ή δυο εβδομάδες. Αλλα, όμως, ίσως χρειαστούν «αρκετούς μήνες» πριν τους δοθεί η δυνατότητα να παραγάγουν και πάλι βενζίνη και άλλα προϊόντα διύλισης. Προς το παρόν, η μειωμένη παραγωγή βενζίνης έχει, πάντως, εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές στα αμερικανικά πρατήρια. Χθες, στην Ατλάντα, υπερέβαινε τα 5 δολάρια το γαλόνι, ενόσω ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καλούσε τους πολίτες της χώρας να επιδείξουν φειδώ και υποσχόταν πως η κυβέρνησή του θα τιμωρήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών.

Στην Ευρώπη, το κλίμα διαμορφώνεται εξίσου τεταμένο. Ενόσω η IEA περιμένει τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής από τον τυφώνα για να αποφασίσει αν θα ανοίξει τα αποθέματα εκτάκτου ανάγκης των χωρών του ΟΟΣΑ, οι πρώτες αντιδράσεις ακούστηκαν χθες από τη Γερμανία. Απορρίπτοντας σχετική πρόταση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αγκελα Μέρκελ, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι δεν διαβλέπει την ανάγκη ανοίγματος των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας. Και στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, η κυβέρνηση προτίθεται να διανείμει επιταγές αξίας 75 ευρώ σε εκατομμύρια χαμηλόμισθες οικογένειες, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας. O κ. ντε Βιλπέν, διευκρίνισε ότι οι επιταγές θα δοθούν σε «χαμηλόμισθους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από την αύξηση των τιμών και δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν άμεσα την κατανάλωσή τους». Δεσμεύθηκε, δε, να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού «έχουμε περάσει στη μετα-πετρελαϊκή εποχή».

Αποζημιώσεις 9,2 εκατ. δολαρίων για τη Shell

Αποζημιώσεις 9,2 εκατ. δολαρίων (7,45 εκατ. ευρώ) και την υποχρέωση να υιοθετήσει αλλαγές στην εταιρική της διακυβέρνηση, θα κοστίσει στη Royal Dutch/Shell η εξωδικαστική διευθέτηση των μηνύσεων που έχουν υποβάλει οι μέτοχοί της εναντίον της σε σχέση με το περυσινό σκάνδαλο διόγκωσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της. H συμφωνία αφορά τέσσερις μηνύσεις που κατατέθηκαν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ και σε πολιτειακό δικαστήριο της N. Υόρκης. Το σκάνδαλο έχει ήδη κοστίσει στον ολλανδοβρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό 150 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα που του επιδικάστηκαν από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας και έχει προκαλέσει την απόλυση τριών ανώτατων στελεχών του και τη διενέργεια σχετικών ερευνών. H Shell συμφώνησε, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει αλλαγές πολιτικής και κριτηρίων στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της και στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή