Σχέδια δημόσιας εγγραφής για διάθεση μετοχών ανακοίνωσε η Mastercard

Τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση των μετοχών της ανακοίνωσε χθες η MasterCard, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών στον κόσμο. Μία τέτοια κίνηση θα αποτιμούσε την επιχείρηση σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον. Επίσης, η διάθεση των μετοχών της θα της απέφερε ρευστό, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της έναντι της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, της Visa International. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα να οχυρωθούν οι τράπεζες, που εκδίδουν τις πιστωτικές και τις χρεωστικές της κάρτες, δεδομένου ότι οι μηνύσεις εις βάρος της αυξάνονται. Τόσο η MasterCard όσο και η Visa International ελέγχονται από χιλιάδες μέλη, τα οποία ποικίλλουν από μικρές πιστωτικές ενώσεις έως διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες. Λειτουργούν ως μηχανές προώθησης και προβολής και ως φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, οι οποίοι ορίζουν τις προμήθειες και τους κανόνες για τους εμπόρους, χωρίς, όμως, να εκδίδουν απ’ ευθείας κάρτες με αποδέκτες τους καταναλωτές.

Η MasterCard θα πωλήσει το 49% στο επενδυτικό κοινό, το οποίο θα διατηρεί το 83% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία. Τα 1.400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ενώσεις, που είναι μέλη της MasterCard, θα ελέγχουν το 41% στην εισηγμένη εταιρεία, ενώ το εναπομείναν 10% θα ανήκει σε νεοπαγές φιλανθρωπικό ίδρυμα. H αλλαγή στον κλάδο των πιστωτικών καρτών άλλαξε άρδην τα τελευταία χρόνια, ενώ στη δεκαετία του ’60 η Master-Card κυριαρχούσε στις ΗΠΑ. Σύντομα απώλεσε την πρωτοκαθεδρία διεθνώς, διότι η Visa International δραστηριοποιήθηκε πιο γρήγορα.

Σήμερα η Visa ελέγχει το 60% των ποσών σε δολάρια, που χρεώνονται στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες σε όλον τον κόσμο, ενώ η MasterCard ελέγχει σχεδόν το 27%. H Ma-sterCard ανέφερε ότι τα 650 εκατομμύρια δολάρια των εσόδων από τη δημόσια διάθεση των μετοχών της θα διοχετευθούν στην αύξηση των κεφαλαιακών της δαπανών. Συγκεκριμένα, ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθούν τα ανταγωνιστικά εργαλεία ως προς την εξασφάλιση συμφωνιών με αερομεταφορείς και μεγάλους εμπορικούς οίκους.

Ενας σοβαρότερος παράγοντας, ο οποίος διαμορφώνει το τοπίο, είναι ο αυξανόμενος αριθμός μηνύσεων και αγωγών. Πέρυσι, λόγου χάριν, δικαστήριο απεφάνθη ότι τράπεζες, οι οποίες στο παρελθόν εξέδιδαν είτε τη μία είτε την άλλη κάρτα, μπορούσαν πλέον να προσφέρουν και τις δύο.

Επίσης, όπως καταγγέλλουν λιανέμποροι, η MasterCard και η Visa καθώς και ορισμένες τράπεζες φέρεται να έχουν καθορίσει παρανόμως τα έξοδα τα οποία χρεώνονται στους εμπόρους σε περίπτωση κλοπής της κάρτας.

Η δημόσια διάθεση μετοχών της MasterCard και η συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου ίσως να στοχεύει στο να δοθεί η εντύπωση ενός πιο ανεξάρτητου οργανισμού, αλλά και στο να αποσεισθούν δυνητικές δαπάνες αποζημίωσης από τις τράπεζες-μέλη του.