Επιβράδυνση ρυθμών αύξησης τιμών κατοικίας

Επιβράδυνση ρυθμών αύξησης τιμών κατοικίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησε στη Βρετανία ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών και άνω, μια εξέλιξη θετική για την οικονομία καθώς υποδεικνύει ότι η κατάσταση της εν λόγω αγοράς αρχίζει να σταθεροποιείται.

Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών περιορίστηκε τον Αύγουστο στο 2,3%, ετησίως, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 1996, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Νationwide.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Τα εν λόγω στοιχεία συμβαδίζουν πλήρως με αυτά που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αγγλίας και που δείχνουν ότι τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν τον Ιούλιο κυμάνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Παράλληλα, η έγκριση των στεγαστικών δανείων τον ίδιο μήνα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων προβλημάτιζε τελευταία την τράπεζα και ήταν ο βασικός λόγος που αυξήθηκαν τα επιτόκια πέντε φορές την περίοδο Νοεμβρίου του 2003 και Αυγούστου του 2004. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι τον περασμένο μήνα η τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μέσα σε μία διετία στο 4,5% από το 4,75%, λόγω της αδράνειας που παρουσίασαν οι δαπάνες των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της Nationwide σηματοδοτούν μια συγκρατημένη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων ότι ο κλάδος πορεύεται σε μια ομαλή προσγείωση και όχι μια κρίση όπως πολλοί εφοβούντο.

«Ενώ φαίνεται πως η δραστηριότητα στην αγορά έχει σταθεροποιηθεί, κάτι τέτοιο δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου βιώσιμης ανάπτυξης στην αγορά των ακινήτων και, ειδικότερα των κατοικιών», δήλωσε η οικονομολόγος της Nationwide Φιονουέλα Ερλέι, συμπληρώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τιμών των μισθών είναι κατά το διπλάσιο υψηλότερος του πληθωρισμού των τιμών των ακινήτων, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών παραμένει ένα ζήτημα ιδιαίτερα γι’ αυτούς που αγοράζουν πρώτη κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή